O SITUACIJI U SPLITU /

Komentar Damire Gregoret: 'Odnit će đava i koronu', ali hoćemo li naći cjepivo protiv uhljebljivanja?

Image

Neprihvatljivo je da se ljude diskriminira po stranačkoj iskaznici bilo koje stranke

12.4.2020.
17:17
VOYO logo

"Ionako ću uskoro krepati, pazi ti svoju familiju!" - rekla mi je, uz smijeh, moja 88-godišnja baka koja živi u Domu u Vukovarskoj ulici u Splitu nakon što je čula vozila Hitne pomoći koja odvoze njezine susjede zaražene koronavirusom. Vječiti borac i zafrkant na svoj, a i na tuđi račun, pa što će njoj, koja je s dvojicom malih sinova udovica postala u 29., sada nekakav virus poremetiti duh?! Trudila se i sada uvjeriti me u to objašnjavajući da je ona svoje proživjela ali isto bi, kaže, samo htjela bar još jednom vidjeti svoju jedinu praunuku, moju kćer.

Na poziciji ravnatelja i nakon nepravomoćne osude

Paralelno dok razgovaram s njom surfam i gledam TV jer taj dan nisam radila. I naletim na ravnatelja Ivana Škaričića. Moja baka i nije od nekog kukanja i nije mi do sada nešto posebno spominjala ravnatelja iako je u Domu već godinama. Ja ga tako pozorno slušam dok u mrklom mraku govori, iza njega starčiće odnose na nosilima, a on hladno poručuje da su korisnici temperaturu imali već desetak dana, ali ne zna on zašto se prije ništa nije poduzelo jer, kaže, pa nije on doktor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O. K. I nije, i zaista i ne mora biti. No očito i ne mora imati nikakve veze sa strukom u najširem mogućem smislu, može biti arheolog i profesor povijesti. I ne mora čak postojati natječaj da bi on postao ravnatelj. Jer prije sedam godina, kada je on, bivši HDZ-ov saborski zastupnik i HDZ-ov gradonačelnik Omiša na novim izborima izgubio, natječaja za mjesto ravnatelja i nije bilo. Pitalo ga se tada: "Pa otkud vi, niste iz struke, nemate iskustva, nije bilo ni natječaja?". A on je rekao: "Pa moram i ja negdje raditi, dosta sam bio bez posla." I radio je sve te godine, pa i posljednje dvije iako je 2018. nepravomoćno osuđen zbog zloporabe ovlasti i štete u omiškoj gradskoj blagajni.

Zapošljavanje po stranačkom ključu

Policija je i sada u Domu, provodi izvide, krenulo je raspetljavanje, tko je koga zvao, tko se kome javio i nije javio, različita izvješća i komisije, komada dva, sve da rasvijetle priču. Škaričić je u izolaciji, ali i dalje je - ravnatelj. Na kraju, u tom klupku, ne ulazeći u to je li on formalno napravio sve potrebne korake da se zarazu spriječi i je li i tko točno napravio propuste, koronakriza ponovno je ogolila još jedan školski primjer zapošljavanja po stranačkom ključu. Jedino tada ne treba ni natječaj, ni struka, ni iskustvo - baš ništa osim stranačke pripadnosti. I ne, naravno da nije problem što je Škaričić u HDZ-u - neprihvatljivo je da se ljude diskriminira po stranačkoj iskaznici bilo koje stranke - ali problem je što je posao dobio samo zato što je u HDZ-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije dakako prvi, nažalost ni zadnji, to je nepisano, u nekim situacijama i pisano pravilo, kao kada se kadrovira državnim tvrtkama po kvotama iz vladajućih koalicija. Mnogih "škaričića" je bilo i u drugim strankama i opcijama i svi oni nepravedno bacaju sjenu na sve one druge koji pošteno, često i za malu plaću rade u javnom sektoru. A koliko god se svima nama životi i nepovratno mijenjaju zbog koronakrize, kroz isto će proći i globalna i hrvatska politička scena, virus uhljebljivanja i dalje mi se čini najotporniji. Pa i, kako moja baka kaže: "Odnit će đava tu koronu", no za ovaj drugi virus cjepivo kao da se i ne traži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo