EMOTIVAN OPROŠTAJ / Predsjednica na komemoraciji Josipu Briškom: 'Njegova besmrtna duša sad je s anđelima'

Image
Foto: Patrik Maček/Pixsell

'Smrt, koliko god je neizostavna, uvijek nas rastuži jer odnosi ljude koji su nas obasipali dobrotom'

26.7.2019.
11:10
Patrik Maček/Pixsell
VOYO logo
Image

Komemoracija poginulom hrvatskom vojniku: Obitelj, prijatelji i kolege odaju počast Josipu Briškom

Image

Komemoracija poginulom hrvatskom vojniku: Obitelj, prijatelji i kolege odaju počast Josipu Briškom

U zagrebačku zračnu luku američki transportni zrakoplov malo nakon osam sati dopremio je tijelo poginulog hrvatskog vojnika Josipa Briškog, a potom je od 11 sati održana komemoracija u Ministarstvu obrane.

Organiziran je i svečani doček uz najviše vojne počasti za preminulog hrvatskog vojnika, kojem, uz obitelj, nazoči predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH DamirKrstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima te drugi visoki dužnosnici Ministarstva obrane i Hrvatske vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov prvi se u Ministarstvu obrane obratio okupljenima tijekom komemoracije.

"Svi smo okupljeni u ovom žalosnom trenutku. Smrt, koliko god je neizostavna, uvijek nas rastuži jer odnosi ljude koji su nas obasipalidobrotom. Kad sam primio vijest o smrti osjetio sam strašan gubitak, tugu koja će nas stalno pratiti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Maček/Pixsell

Prostorom se prolomio plač, sve je bilo nabijeno emocijama, a potom je Šundov nastavio.

"Ovo je prvi put da smo u ovoj misiji izgubili vojnika. Naš vojnički život je takav, opasan i nepredvidiv, i koliko god bili svjesni opasnosti, ponekad ih je nemoguće izbjeći. Josip Briški bio je vrhunski obučen i pripremljen za najsloženije zadaće. Želio je pomoći ljudima Afganistana u izgradnjiboljegi sretnijeg života za sve. Napad bombaša samoubojice nije se mogao predvidjeti ni izbjeći. Josip je izgubio život radeći posao koji je volio. Bio je jedan od onih među nama koji je znao da moć čovjeka nije u veličanju samoga sebe već u služenju Domovini i njezinim potrebama. HV i MORH osigurat će svu potrebnu skrb i potporu za njegovu obitelj. Josipova odluka da bude pripadnik HV-a čin je hrabrosti i odličnosti. Želio je biti specijalac i sudjelovati u operacijama, a to je i ostvario."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najdublju sućut obitelji poginulog izrazio je i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

''Ne postoje riječi koje mogu vratiti izgubljeni život. Ovakvi trenuci duboko pogađaju i javnost. Postavši pripadnikom HV-a nastavio je hodati putem kojim su hodali hrvatski branitelji, putem mira i slobode. Zato mu neizmjerno hvala što je živio i radio prema idealima za koje su se borili branitelji u Domovinskom ratu'', kazao je Krstičević dodajući kako ''danas s Josipovom obitelji tuguje i njegova druga obitelj, obitelj Hrvatske vojske''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar obrane dodao je kako će uz suprugu i sina poginulog Briškog ''uvijek biti Hrvatska vojska''. Uz to, najavio je kako će Središte za međunarodneoperacije u čast poginulog vojnika preimenovati u Središte za međunarodne operacije 'Josip Briški'.

Image
Foto: Patrik Maček/Pixsell

Nakon klapske pjesme, okupljenima se okupila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad sam primila prve vijesti o nesreći nadala sam se i molila da će nas zaobići najgora vijest. Nažalost, dogodilo se najgore... Njegova besmrtna duša sve nas željno iščekuje, sad je s anđelima. Tu sam s vama kako bih podijelila s vama tugu, ali i ponos. Riječi svih onih koji su s njima radili ili služili Hrvatskoj govore koliko im je značio, koliko je značio Hrvatskoj. Često se pitamo zašto nas napuštaju najbolji, a kao odgovor čini mi se najbolji stih pjesme kojom je dočekan - "Krist jednom stade na žalu, tražeć' ljude za velika djela". A za velika djela predodređeni su oni najbolji. Prazninu koja ostaje za Josipom, neće riječi ni vrijeme ublažiti. Poštovani pripadnici Hrvatske vojske i specijalnih snaga, njegujteuspomenu na Josipa i odajte mu počast kako to vojnici čine, preuzimajući njegovo mjesto. Draga obitelji, ništa vam ne može ublažiti tugu i bol, mogu vam samo izraziti sućut. Josipe, počivaj u miru Božjem i neka ti je laka hrvatska gruda koju si toliko volio."

Komemoracija je po završetku predsjedničina govora završila, no prije napuštanja prostorije, okupljeni su održali minutu šutnje za Josipa te ustali kako bi mu vojničkim načinom još jednom iskazalipočast. Ujedno, "Josip Briški" će se zvati središte za međunarodne vojne operacije, Rakitju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupnik Josip Briški bio je pripadnik 10. hrvatskog kontingenta u NATO misiji potpore miru Resolute Support u Afganistanu koji je preminuo je u srijedu, 24. srpnja 2019. godine od teških ozljeda zadobivenih tijekom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo