spremne demografske mjere /

Kolinda Grabar-Kitarović najavila predstavljanje mjera za demografski spas Hrvatske

Zahvaljujući stručnjacima s kojima se konzultira dobro je upućena koje ključne probleme treba početi rješavati da bi se počelo zaustavljati iseljavanje

5.5.2018.
16:45
VOYO logo


Više novorođenčadi, ali i perspektiva za njihove roditelje, kako to postići u državi iz koje se prošle godine iselilo oko 80 tisuća ljudi - predsjednica ponovno ističe - demografske mjere su spremne no čeka Vladu.

I dok neki smatraju da bi se demografijom tzrebalo baviti zasebno ministartvo premijer poručuje: "Nema potrebe u ovom trenutku. Neće ministarstvo napraviti djecu pod navodnicima".

Istimišljenici stižu iz najveće oporbene stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije demografija rađanje, demografija je kvaliteta života građana, kad imaju sredstava za život, kad kvalitetno žive mogu zasnovati obitelj, kad mogu dignutu kredite onda će imati i djecu i neće iseliti iz Hrvatske", poručuje Zlatko Komadina.

U Živom zidu pak smatraju da demografija zaslužćuje svoje ministarstvo. 

"Treba se demografija izdvojiti iz socijalne politike i dodat skategoriju iseljeništva. Treba se povazat s Hrvatima izvan domovine i postojati potpredsenik Vlade koji će se baviti demografijom, a ne mješati sa socijalom i drugim kategonama", rekao je Ivan Vilibor Sinčić.

Predsjedničin savjetnik za demografsku obnovu Anđelko Akrap navodi da mjere trebaju biti  pronatalitetne, a ne poput postojećih koje su uglavnom  socijalne. 

Glavne smjernice bit će rješavanje rada na određeno vijeme, pomoć u poreznom i stambenom rasterećenju onima koji žive u nerazvijenim i ruralnim područjima, zatim pomoć obiteljima bez posla, ali i pozitivnu diskriminaciju majki. Razmišlja se i o delimitiranju roditeljskih naknada na visinu pune plaće nakon što su prošle godine već povišene. 

Pitanje je dana kad će predsjednica i premijer sazvati  sjednicu Vlade o demografiji. kad i kako, još ne otkrivaju. 

A za demografski oporavak Hrvatske, stručnjaci ističu da u mjere treba dodati i poticaje za  useljavanje.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo