'ZAGOVARAM DIGNITET STRUKE' / Kolinda Grabar-Kitarović: 'Do nepravednih smanjenja koeficijenata dovela je bivša Vlada'

Image
Foto: Pixsell

'Pozivam na razuman okvir i vrijeme pregovora kako naši učenici ne bi trpjeli zaostatke'

24.10.2019.
17:38
Pixsell
VOYO logo

Štrajk na fakultetima dodatno je produbio krizu u hrvatskom obrazovanju, koja traje otkako se štrajka u osnovnim i srednjim školama. Na situaciju se osvrnula i predsjednica Kolina Grabar-Kitarović, a krivce vidi u bivšoj Vladi.

"Kao što od početka mandata zagovaram dignitet struke, tako podržavam i zahtjeve učitelja, nastavnika i znanstvene zajednice da im se omoguće odgovarajući uvjeti i naknada za njihov rad. Do nepravednih smanjenjakoeficijenata dovela je bivša Vlada 2012., stoga je što prije potrebno pronaći rješenje, kako podcijenjenim i potplaćenim službenicima u školstvu, tako i u zdravstvu te ostalim djelatnostima", napisala je predsjednica pa dodala:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozivam na razuman okvir i vrijeme pregovora kako naši učenici ne bi trpjeli zaostatke i lošije učinke reforme koja je već prije deset godina mogla biti provedena."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razloge štraka pojasnio je glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.

"Štrajka se isključivo zbog tri kategorije zaposlenika u sustavu znanosti i visokog obrazovanja - nenastavnog osoblja, kojeg je oko 40 posto na Sveučilištu, predavača, kojih ima oko 700 do 800, te umjetničkih suradnika, kojih je 20-tak na Sveučilištu", rekao je Ribić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvao je i znanstveno-nastavno osoblje, asistente i suradničko osoblje na Sveučilištu na štrajksolidarnosti s kolegama i prosvjetarima.

Štrajk u osnovnim i srednjim školama počeo je još 10. listopada, ali premijer Andrej Plenković ne vidi razlog za sastanak s predstavnicima sindikata jer smatra da ministri mogu u konačnici riješiti probleme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo