KONZULTACIJE NA PANTOVČAKU: / 16 zastupnika Mosta neće ni s HDZ-om ni SDP-om

Image
Foto: Pixsell, Marko Prpić

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak poslijepodne počela je konzultacije o mandataru za sastavljanje nove Vlade s čelnicima parlamentarnih stranaka izabranih u 8.

26.11.2015.
14:45
Pixsell, Marko Prpić
VOYO logo

Prvi je na Pantovčak stigao predsjednik IDS-a Boris Miletić koji je novinarima rekao kako je predsjednicu izvijestio da njegova stranka daje potporu Zoranu Milanoviću i vladi lijevog liberalnog centra. Nakon Miletića, kod Grabar-Kitarović bila je zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj, no ona, za razliku od njega, po završetku 15 minutnog razgovora nije dala nikakvu izjavu. Ona je jedina od zastupnika nacionalnih manjina koja nije dala potporu lijevoj koaliciji Hrvatska raste.

Image
KREĆU KONZULTACIJE: /

Je li vas briga tko će se niz ove stepenice spustiti kao mandatar?

Image
KREĆU KONZULTACIJE: /

Je li vas briga tko će se niz ove stepenice spustiti kao mandatar?

IDS-ov stav jasan

Miletić je kazao da je stav IDS-a jasan. "Spremni smo podržati vladu lijevog liberalnog centra pod uvjetom decentralizacije, o čemu smo se usuglasili s SDP-om. IDS je dao potporu za mandatara vlade Zoran Milanovića", rekao je Miletić nakon sastanka koji je trajao 15-ak minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadovoljan je, kaže, što je tema decentralizacije postala najbitnija tema te je ustvrdio kako bi za državu bilo najgore da se ponove parlamentarni izbori. "Mislim da je Hrvatskoj potrebna čim prije nova vlada s punim ovlastima. Mislim da bi za državu najgore bilo ići u nove izbore", rekao je.

S predsjednicom su potom razgovarali zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi, zastupnik SDSS-a Mirko Rašković, zastupnik mađarske nacionalne manjine Šandor Juhas, zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić, zastupnici HDSSB-a Vulin i Salapić te predsjednik Hrvatske narodne stranke - liberali demokrati Radimir Čačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pupovac: Bilo je pritisaka na SDSS

Raškovićev dolazak pobudio je sumnje u raskol unutar SDSS-a, a kasnije su to potvrdile njegove izjave. Kazao je da je došao sam na konzultacije kod predsjednice i to, kako je rekao zbog pritiska iz vlastite stranke. Izjavio je da on nije dao potpis Milanoviću.

Pupovac je nakon konzultacija s predsjednicom izjavio da je SDSS jedinstven i da u prvome krugu konzultacija podržava čelnika koalicije Hrvatska raste Zorana Milanovića kao mandatara. Upozorio je da su neke stranke prije i nakon parlamentarnih izbora pritiskale SDSS u pogledu tog političkog izbora, no nije rekao koje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"SDSS i rukvodstvo nemaju dvojbe oko odluka koje donose", rekao je Pupovac, a na pitanje novinara otkud onda današnje sumnje Karamarka da SDSS nije složan, Pupovac odgovara: " Ako Karamarko zna nešto više, što ja kao predstavnik stranke ne znam, onda to pitajte njega. Ja o njegovoj stranci ne znam ništa što ne trebam znati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rašković nije htio komentirati Pupovčeve riječi nakon konzultacija s predsjednicom Republike da su sva tri SDSS-ova zastupnika dala potpis potpore koaliciji "Hrvatska raste". "Ja nisam dao", kratko je rekao.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDSSB i Živi zid ne podržavaju nikoga

HDSSB i Živi zid na konzultaciji s predsjednicom na Pantovčaku, nisu dali potporu niti jednoj koaliciji. Narodna stranka - reformista Radimira Čačića za mandatara je podržala Zorana Milanovića.

Most i dalje nepredjeljen

Iz Mosta na konzultacije su stigli Božo Petrov, Ivan Lovrinović, Stipe Petrina i Robert Podolnjak. Nakon konzultacija s predsjednicom, Petrov je izjavio da neće dati potporu ni HDZ-u ni SDP-u. Šef Mosta potvrdio je da tu stranku predstavlj, a do nedjelje bi se trebalo znati kome će se prikloniti dvije zastupnice koje su u HRID-i Drage Prgometa. Petrov je ponovio da ne odustaje od reformi i reformske vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović: Ne vršimo pritisak na Raškovića

Nakon razgovora s predsjednicom, šef SDP-a Zoran Milanović izjavio je da lijeva kolaicija zasad ima 66 potpisa.

"Želimo koalirati s cijelim Mostom", kazao je Milanović a prenosi N1 Televizija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne vršim pritisak na gospodina Raškovića, ne poznajem čovjeka, o previranjima u SDSS-u ne znam ništa", dodao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karamarko nije komentirao

KARAMARKO LJUT NA MANJINCE: “To je mala obmana”

Tomislav Karamarko nije rekao koliko je potpisa skupio. Ponovio je da želi reforme te da cijela situacija ovisi o MOST-u čiji su stavovi bliski onima Domoljubne koalicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lov na 76 mandata

Kako je potvrdio glasnogovornik Ureda predsjednice Luka Đurić, predsjednica Grabar-Kitarović već je telefonski razgovarala s Milanom Bandićem koji je u inozemstvu, a čija stranka ima dva mandata u Saboru, a tijekom dana telefonski će razgovarati i s Dragom Prgometom koji je u Sabor ušao na listi Mosta, a nakon toga osnovao novu stranku Hrid.

Prema Ustavu, hrvatska predsjednica mandat za sastavljanje Vlade povjerava osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika. Za dobivanje mandata potrebna je potpora najmanje 76 zastupnika, a u ovome trenutku taj broj potpisa potpore nitko nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tom je broju trenutno bliži Zoran Milanović, kojem je potporu potpisalo 67 zastupnika (56 zastupnika koalicije Hrvatska raste, tri zastupnika IDS-a, reformist Radimir Čačić, te sedam zastupnika manjina).

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo

Još iz rubrike