O tome trebaju pričati / Koje teme izbjegavaju predsjednički kandidati: Šest problema o kojima se šuti

Image
Foto: Borna Filic/Miranda Cikotic/Marko Lukunic/Patrik Macek/Patrik Macek/PIXSELL

Najveća ovlast koju takav dužnosnik ima jest mogućnost da govori

27.6.2019.
9:45
Borna Filic/Miranda Cikotic/Marko Lukunic/Patrik Macek/Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Predsjedničke ovlasti doista jesu skromne, bez imalo izvršnih ovlasti. Međutim predsjednik ima autoritet osobe koja je osvojila otprilike milijun i sto tisuća glasova na neposrednim izborima, a najveća ovlast koju takav dužnosnik ima jest mogućnost da govori, piše Večernji list.

Kao direktno izabranom predstavniku vlasti predsjedniku je dužnost upozoravati na trendove i nuditi ideje kojima se može popraviti standard građana. U tom kontekstu predsjednik ili predsjednica imaju pravo nuditi prijedloge porezne politike, rasterećenja za građane i poduzetnike, prijedloge reformi ili pak Vladu pritiskati da ubrza procedure i ukloni prepreke ulaganjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugledni znanstvenik Igor Štagljar tvrdi da novi predsjednik ne samo da mora lobirati za više novca za znanost iz državnog proračuna, nego i iz gospodarstva i privatnih investicijskih fondova. 

Hrvatskoj je nužna reforma znanstvenog, ali i visokoobrazovnog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sektori odgoja i obrazovanja i kulture u Hrvatskoj u 21. stoljeću osnovni su resursi kojima Hrvatska može ostati dio dijelom razvijenog svijeta. Predsjednik bi trebao djelovati istinski nadstranački i podupirati i štititi reformske procese od sitnih stranačkih interesa", kaže Boris Jokić, bivši voditelj Ekspertne radne skupine. Dodaje i to da bi bilo važno da predsjednik artikulira i glas mladih ljudi u Hrvatskoj koji je utišan i prikazan kao nezreo i neinteligentan, a on je sve, samo to ne.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje ljudskih prava još je jedna tema koja bi trebala biti jedan od prioriteta predsjedničkog kandidata i predsjednika države. U to ulazi i borba za demokraciju i slobodu govora i prava potlačenih, a došlo je vrijeme i za otvaranje nekih tabu-tema poput pitanja abortusa, prava na posvajanje istospolnih parova, pitanja eutanazije, ali i rastućeg nasilja u društvu. Slaže se s time i psihologinja Mirjana Krizmanić koja kaže da su ljudska prava bit svega.

"Ja bih svakako pozdravila temu eutanazije jer mučiti nekoga u ime medicine nije humano. Nadalje, nasilje, pogotovo ono u obitelji, velik je problem jer djeca koja odrastaju u nasilju i sama postaju nasilni roditelji. Predsjednik države tu može mnogo učiniti jer nikad se nitko neće oglušiti na njegov ili njezin poziv da se takva tema raspravi i o njoj se povede javna rasprava", rekla je Krizmanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik također mora upozoravati i prozivati zbog svih slučajeva korupcije i klijentelizma i to ne načelno nego jasnom osudom svakog pojedinačnog slučaja.

Preseljenje Ureda predsjednika s Pantovčak, obećanje koje Hrvati slušaju još od kampanje Stipe Mesića, definitivno je jedno do onih koja bi trebalo ispuniti. Bez obzira na to što se troškovi tog ureda smanjuju iz mandata u mandat, nema nikakve potrebe da mu za funkcioniranje na godinu treba oko 38 milijuna kuna. Isto bi se tako trebala povesti i rasprava ima li potrebe da predsjednici raspolažu državnim rezidencijama ili bi vile na Hvaru i Brijunima trebalo iznajmljivati turistima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skromniji ured

Iako se troškovi za Ured predsjednika smanjuju iz mandata u mandat, obećano preseljenje s Pantovčaka trebalo bi ispuniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Privući investicije

Predsjednik mora biti ‘prvi lobist’ za svoju ekonomiju, a u diplomaciju može postaviti ljude koji znaju privući investicije i otvoriti tržište našim tvrtkama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvoriti zelene teme

Treba otvoriti teme zelene energije, održivog turizma, zdrave poljoprivrede i proizvodnje hrane jer to su područja koja znače opstanak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više novca u znanost

Novi predsjednik ne samo da mora lobirati za više novca za znanost iz državnog proračuna, nego i iz gospodarstva i privatnih investicijskih fondova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borac za ljudska prava

Borba za demokraciju i slobodu govora, ali i tabu-teme poput abortusa, prava posvajanja za istospolne parove te eutanazije trebale bi biti dio agende.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oštra osuda korupcije

Predsjednik mora upozoravati i ukazivati na korupciju, ali i klijentelizam javnom osudom svakog pojedinačnog slučaja, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo