Kreditorima sve ovlasti / Koje tajne skriva Agrokorov ugovor s ključnim vjerovnicima: država ne može smijeniti Ramljaka bez Knightheada?

Image
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Ugovorom o najstarijem kreditu de facto se 'izvan snage' stavlja lex Agrokor, a kreditorima se daje sva ovlast u donošenju i provođenju nagodbe te restrukturiranja kompanija

25.10.2017.
22:16
Marko Lukunić/PIXSELL
VOYO logo

Jutarnji list došao je u posjed Ugovora o najstarijem kreditu od 1,06 milijardi eura, koji je potpisan 8. lipnja između Agrokora i zajmodavaca. K tomu, sadrži niz odredbi tim kreditorima daju pune ovlasti u upravljanju procesom lex Agrokor.

Među ključnim kreditorima su fondovi Knighthead Capital Management i Monarch, kao i nepoznati izvensticijski fondovi te nekoliko banaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim ugovorom o kreditu de facto se "izvan snage" stavlja lex Agrokor, a kreditorima se daje sva ovlast u donošenju i provođenju nagodbe te restrukturiranja kompanija.

Najznačajnije odredbe Ugovora govore da se plan restrukturiranja i nagodba vjerovnika ne mogu donijeti bez odobrenja zajmodavaca iz tog kredita, te da Vlada ne smije smijeniti Antu Ramljaka kao izvanrednog povjerenika ili glavnog savjetnika u procesu lex Agrokor jer bi se to smatralo povredom Ugovora o kreditiranju, doznaje Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugovorom je također određeno da će se sporovi rješavati po anglosaksonskom pravu, dakle pred tijelima u Londonu i Washingtonu.

Vlada: 'Nijedan ugovor ne može umanjiti prava Vlade'

Na informacije Jutarnjeg lista reagirala je Vlada, demantiravši njihove napise.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije točno da Vlada RH ili Trgovački sud ne mogu smijeniti odnosno opozvati izvanrednog povjerenika Agrokora Antu Ramljaka, jer članak 15. Zakona o postupku izvanredne uprave kaže „Sud može opozvati izvanrednog povjerenika te imenovati novog u bilo koje doba na prijedlog Vlade RH.“ Ukoliko Trgovački sud ili Vlada RH budu smatrali da izvanredni povjerenik ne radi svoj posao kvalitetno i profesionalno, na korist kompanije i njenih vjerovnika, on može biti opozvan", izjavljuju iz Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo