Investicijski potencijal / Kinesko izaslanstvo u Slavoniji: 'Trebaju nam investitori koji će nam donijeti posao, protok robe i ljudi'

Kako bi uvjerili Kineze, domaćini su istaknuli prednosti slavonskog podneblja

19.4.2019.
7:15
VOYO logo

Kinesko izaslanstvo, predvođeno poduzetnicom Yu koja želi obnoviti kumrovečku školu, stiglo je u Slavoniju. Iako se puno govori o potencijalima, istok Hrvatske i dalje je najnerazvijeniji dio zemlje.

Za sada Kinezi tek ispipavaju teren. Vjeruju u investicijski potencijal viđenog, ali realizacija projekta još nije posve sigurna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osam tisuća kilometara Osijek je udaljen od Pekinga, ali Kinezi tu udaljenost prelaze kako bi možda našli svoj interes i počeli investirati u Slavoniju.

Zainteresirani za zračnu i riječnu luku?

"Proteklog tjedna upoznali smo župana, dobili njegovu pozivnicu, a zainteresirani smo za vašu poljoprivredu i industriju. Došli smo pogledati i zračnu i riječnu luku", kazala je Jian Yu, izaslanica NR Kine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suradnja je otpočela turističkim posjetom župana Kini, ali nastavila se na gospodarskom planu. Dvije su luke za sada samo interesantne Kinezima, jer još nisu odlučili hoće li ulagati i koliko.

"Za sada smo došli obići ova mjesta, a kada dobijemo potrebne dokumente, prostudirat ćemo ih i vidjeti hoćemo li poslati investicijski tim da napravi procjenu", rekla je Yu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prednosti slavonskog podneblja

Kako bi uvjerili Kineze, domaćini su istaknuli prednosti podneblja. Idealan geografski položaj, blizina granica s Mađarskom i Srbijom, klima.

A riječna luka ima svoje prednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječni promet najjeftiniji je promet, a Osijek je Dravom i Dunavom povezan sve do Crnog mora pa će možda u tim činjenicama Kinezi vidjeti priliku za investicije koje ova luka uistinu treba.

Kinezi to mogu, ali hoće li?

"Trebaju nam investitori koji će ne samo uzeti koncesiju. Trebaju nam investitori koji će nam donijeti posao. Protok robe i ljudi", kazao je osječko-baranjski župan, Ivan Anušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kinezi to mogu, ali još je otvoreno pitanje hoće li.

"Kao što ste čuli kineskog premijera tijekom posjete RH, on je istaknuo kako će se sva područja uključiti u njihove planove investicija i gospodarske suradnje. Znači u fokusu smo i mislim da je ova godina idealna prilika za to. Rekao bih da su nam se malo zvijezde poklopile, ne?", rekao je Mario Rendulić iz CSEBA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No za suradnju, trebat će više od pogleda u nebesa.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo