Pobjeda na sudu /

Kineski ugostitelj Wenzi Chen ulazi u povijest: Srušio je tužbu protiv moćnog ZAMP-a!

Vlasnik kineskog restorana u Zagrebu uspio je na sudu pobijediti organizaciju koja se brine o autorskim pravima glazbenika

2.11.2018.
21:00
VOYO logo

Vlasnik kineskog restorana u Zagrebu uspio je na sudu pobijediti moćni ZAMP - organizaciju koja se skrbi o autorskim pravima glazbenika.

Da, i to je moguće, a Wenzi Chen ulazi u povijest. Kojom je obranom srušio tužbu i tako otvorio put i drugim vlasnicima kineskih restorana da pobijede ZAMP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glazba koja je svirala prije godinu i pol dana, kada je u ovaj zagrebački, a kineski restoran, ušao inspektor ZAMP-a, svira i danas.  Na prvu nije ni jasno da svira glazba jer je puštena sasvim tiho, skoro pa nečujno. 

Svira isključivo kineska glazba. Odbili su potpisati zapisnik i nedugo potom stigla je sudska tužba, a nakon nekoliko ročišta i presuda, Mr.Chen nije kriv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugostitelj Wenzi Chen, jako je zadovoljan presudom, a zbog nerazumijevanja poslužili smo se prevoditeljem s interneta. 

„Taj sudac pravedno tretira pravdu. To je normalno, sve je u redu“, rekao nam je Wenzi Chen.

No, u ZAMP-u smatraju da nije sve u redu.

„ZAMP ima zaključen ugovor s kineskim društvom za ostvarivanje autorskih prava i naravno da Kinezi od nas očekuju da mi prava njihovih autora ovdje u Hrvatskoj ostvarujemo, što mi i radimo i ono sve što se prikupi isplaćuje se kineskom društvu. U ovom konkretnom slučaju sud je procijenio da nema dovoljno dokaza oko toga koja se glazba zapravo puštala jer je predočen CD na kineskom jeziku", smatra Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodin Chen tvrdi da za glazbu koju pušta plaća naknadu u Kini. Uz svaki CD, tvrdi, dobije i dokumente da plaća autorska prava, a hrvatsku glazbu ne pušta.

U restoranu pušta samo kineska glazbena djela, a za slušanje glazbe doma rekao nam je da nema vremena. Iako u Hrvatskoj živi već 25 godina od svih domaćih glazbenika zna samo, kaže Borisa Novkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U restoranu se i danas zadovoljno smješkaju i Buda i vlasnik. Nije mala stvar pobjediti ZAMP pa makar presuda bila i nepravomoćna.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo