ŠTO SE DOGAĐA? / Kina na udaru respiratornih bolesti: Skok među zaraženima, bolnice pucaju po šavovima...

Image
Foto: Profimedia

Kinesko ministarstvo zdravstva priopćilo je da je uzrok tome gripa i drugi poznati patogeni, a ne novi virus

27.11.2023.
12:41
Profimedia
VOYO logo

Kina se bori s porastom oboljelih od respiratorne bolesti u prvoj punoj zimi otkako je ublažila ograničenja i mjeru 'nula covida'. U glavnom gradu Pekingu čekaonice su prenapučene roditeljima s djecom koji satima čekaju na pregled.

Kineske bolnice su preplavljene što je dovelo i do pojačanog nadzora Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), piše Independent. Kinesko ministarstvo zdravstva priopćilo je da je uzrok tome gripa i drugi poznati patogeni, a ne novi virus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Apel za poticanje cijepljenja i nošenje maski

Nedavne skupine respiratornih infekcija uzrokovane su preklapanjem uobičajenih virusa poput virusa gripe, rinovirusa, adenovirusa te bakterija poput mikoplazme i pneumonije, pojasnio je glasnogovornik Nacionalne zdravstvene komisije, prenosi ABC News.

Kinesko ministarstvo zdravstva u međuvremenu je pozvalo lokalne vlasti da povećaju broj klinika za liječenje groznice, odnosno temperature te da potiču cijepljenje djece i starijih osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba uložiti više napora da se poveća otvaranje klinika i mjesta za liječenje, produži njihovo radno vrijeme kao i poveća opskrba lijekovima", istaknuo je glasnogovornik ministarstva Mi Feng. Sugrađanima je savjetovao da nose maske te pozvao lokalne vlasti da se usredotoče na sprječavanje širenja bolesti na mjestima gdje boravi puno ljudi poput škola i domova za starije osobe.

Image
'HODAJUĆA UPALA PLUĆA' /

Bolnice su im krcate: Epidemiju povezuju s jednom bakterijskom infekcijom? Objavili su i simptome

Image
'HODAJUĆA UPALA PLUĆA' /

Bolnice su im krcate: Epidemiju povezuju s jednom bakterijskom infekcijom? Objavili su i simptome

Premašeni kapaciteti bolnica

Skok među zaraženima postao je globalni problem prošloga tjedna kada je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zatražila od Kine više informacija o situaciji od Programa za praćenje novonastalih bolesti, pozivajući se na izvješće o slučajevima nedijagnosticirane upale pluća kod djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije samo nekoliko dana pojavile su se vijesti da se na preglede u kineskim bolnicama čeka satima. Službenik dječje bolnice u Pekingu rekao je državnim medijima da je trenutni prosjek više od 7000 pacijenata dnevno i da "daleko premašuje kapacitet bolnice".

Najveća pedijatrijska bolnica u obližnjem Tianjinu oborila je rekord u subotu primivši više od 13.000 djece u svojim ambulantama i na hitnim odjelima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Upale pluća izazvale zabrinutost

Neobično veliki broj respiratornih bolesti, uključujući upale pluća, naročito među djecom, izazvao je veliku globalnu zabrinutost. Kinesko nacionalno zdravstveno povjerenstvo objavilo je popise bolnica s odjelima pedijatrije kao odgovor na porast slučajeva respiratorne bolesti kod djece.

Pojava novih sojeva gripe ili drugih virusa koji mogu izazvati pandemije obično kreće s pojavom nedijagnosticiranih skupina respiratornih bolesti. I prvi slučajevi zaraze SARS-om i covidom-19 isprva su prijavljeni kao neobični tipovi upale pluća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: U Dubrovniku kuhanjem prikupljaju novac za kupnju aparata na dječjem odjelu bolnice: 'Sugrađani su se odazvali u velikom broju'

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo