velik napredak / Kemičari iskoristili DNA kako bi napravili najmanji termometar na svijetu, manji i od ljudske vlasi

Image
Foto: Kotkoa

Ovi nanotermometri mogu otvoriti put ka brojnim uzbudljivim avanturama u području nanotehnologije, a k tome i pomoći nam lakše razumjeti molekularnu biologiju

27.4.2016.
12:15
Kotkoa
VOYO logo

Znanstvenici sa Sveučilišta u Montrealu napravili su programirani DNA termometar koji je 20.000 puta manji od ljudske vlasi, piše phys.org

Ovaj znanstveni napredak objavljen je u časopisu 'Nano Letters' te bi mogao uvelike poboljšati razumijevanje prirodnih i ljudskih dizajniranih nanotehnologija kako bi se omogućila temperatura nanoljestvice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije 60 godina, znanstvenici su otkrili da se DNA molekule, koje dekodiraju naše genetske informacije, 'otkrivaju' kad ih se ugrije.

Jedna od glavnih prednosti korištenja DNA molekularnih termometara jest da je kemija DNA relativno jednostavna i moguća za programirati

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Proteklih godina, biokemičari su također otkrili da se biomolekule, poput proteina ili RNA (molekula slična DNA), koriste kao nanotermometri u živim organizmima te 'izvještavaju' o varijaciji temperature time što se presavijaju ili odvijaju", pojasnio je profesor Alexis Vallée-Bélisle.

"Inspiriran prirodnim nanotermometrima, koji su uglavnom 20.000 puta manji od ljudske vlasi, stvorili smo DNA strukture koje se mogu savijati i odvijati pod određenim temperaturama", dodao je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od glavnih prednosti korištenja DNA molekularnih termometara jest da je kemija DNA relativno jednostavna i moguća za programirati.

"DNA sa sastoji od četiri različite molekule monomera, koji se zovu nukleotidi: nukleotid A slabo se veže za nukleotid T, dok se nukleotid C snažno veže za nukleotid G", objasnio je David Gareau, prvi autor ove studije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Korištenje ovog jednostavnog dizajna pokazuje da smo sposobni kreirati DNA strukture koje se preklapaju i odvijaju na posebno željenoj temperaturi. Dodavanjem optičkih odašiljača DNA strukturama, možemo stvoriti termometar širok 5 nanometara, a koji lako može detektirati signal kao funkciju temperature", dodao je Arnaud Desrosiers, ko-autor studije.

Ovi nanotermometri mogu otvoriti put ka brojnim uzbudljivim avanturama u području nanotehnologije, a k tome i pomoći nam lakše razumjeti molekularnu biologiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo