DIREKTNA NABAVA /

KBC Split kuburi s novcem, ali će ipak platiti milijun za lijek za 'palčiće': 'Mališani će dobiti terapiju na vrijeme!'

Image
Foto: Ilustracija/Davor Javorovic/PIXSELL

Synagis štiti nedonoščad od razvijanja respiratorno sincicijskog virusa koji može izazvati upale dišnog sustava

2.2.2022.
12:15
Ilustracija/Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Da će svojim najmlađim pacijentima ipak osigurati lijek kojeg kronično nedostaje na tržištu obznanili su iz splitskog KBC-a. Synagis, inače lijek u injekciji koji štiti nedonoščad od razvijanja respiratorno sincicijskog virusa koji može izazvati upale dišnog sustava, odnosno upalu pluća, govore, bit će dostupan za one koji ga moraju primiti 17. veljače. 

Kako iz bolnice govore za Slobodnu Dalmaciju, u planu je nabava 150 doza lijeka, vrijednih oko 975 tisuća kuna koje će bolnica platiti iz svog džepa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. sc. mag. pharm. Marija Stipić, voditeljica ljekarne KBC-a Split kaže kako su u stalnom kontaktu s Ministarstvom zdravstva, županijskim NZJZ-om i HZJZ-om.

"Mogu reći da će lijek biti na raspolaganju, odnosno dat ćemo sve od sebe da sa 17. veljače ove godine, kada ga djeca koja ga po planu moraju tada primiti, doista tada i prime", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RODITELJI OČAJNI /

Na tržištu nema lijeka za nedonoščad. Otac malenog Franka za RTL govori: 'Zabrinuti smo, pokušali smo sami'

Image
RODITELJI OČAJNI /

Na tržištu nema lijeka za nedonoščad. Otac malenog Franka za RTL govori: 'Zabrinuti smo, pokušali smo sami'

"Mi smo taj lijek, odnosno cjepivo, uredno dobivali od županijskoga NZJZ-a, kao i ostala cjepiva koja su nam oni isporučivali. U prosincu 2021. godine smo na vrijeme napravili plan narudžbe za Synagis, no naručeni lijek nismo dobivali. Kontaktirali smo NZJZ i HZJZ i dobili smo odgovor kako su isporučene sve količine lijeka i kako je njegova nestašica", pojašnjava pa tvrdi kako im je rečeno i da tada ne mogu dobiti dodatne doze.

"I zbog toga je bolnica odlučila, ako to bude potrebno, sama kupiti spomenuti lijek kako nijedno dijete ne bi bilo zakinuto za terapiju. Kako mi uvijek prije vremena naručujemo sve potrebne lijekove, tako smo naručili i Synagis, te smo s onim količinama koje smo imali u bolničkoj ljekarni, kako su mi rekli oni koji provode cijepljenje, cijepili djecu koja su ga trebala primiti 20. i 27. siječnja ove godine. Sljedeće cijepljenje je po rasporedu 17. veljače, i sva djeca koja ga trebaju primiti tog datuma trebala bi dobiti uredno terapiju", zaključuje.

Inače, o nestašici se ranije oglasilo i Ministarstvo zdravstva.

"Radi poremećaja u opskrbi lijekom Synagis krajem prošle godine koji je nastao zbog nemogućnosti proizvođača navedenog lijeka da na vrijeme Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo isporuči zatražene količine, bolnice su upućene da lijek Synagis za potrebe svojih pacijenata nabave u neposrednom kontaktu s nositeljem odobrenja i distributerom toga lijeka na hrvatskom tržištu kako bi se premostilo razdoblje do uspostave redovite isporuke Synagisa HZJZ-u. Najmlađi pacijenti koji koriste Synagis u KBC-u Rijeka i KBC-u Split su primili propisane doze u skladu s protokolima. Prema informacijama HZJZ-a redovita isporuka navedenog lijeka uspostavit će se do kraja prvog kvartala, a do tada će sve bolnice Synagis moći osigurati izravnom nabavom od domaćeg distributera", naveli su. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo