zavaravali potrošače /

Karlovački sud kaznio Konzum zbog manipuliranja cijenama: sporna je oznaka '3+1 gratis'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Tijekom postupka je dokazano da su u poslovnim prostorijama ozaljske prodavaonice počinili zavaravajuće radnje

17.4.2018.
21:15
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Prekršajni sud u Karlovcu nepravomoćno je proglasio Konzum i odgovornu osobu u tom trgovačkom društvu krivima zbog zavaravanja kupaca u ozaljskoj trgovini te ih novčano kaznio, poduzeće sa 6.000 kuna, a odgovornoj osobi dosudili su 1.200 kuna, piše KAportal

Presuda je donijeta po prijavi Službe za inspekcijski nadzor Ministarstva gospodarstva, koja je tamo nadzor obavio u studenom 2015. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom postupka je dokazano da su u poslovnim prostorijama ozaljske prodavaonice počinili zavaravajuće radnje na način da su na 16 komada skupnih pakovina od po 4 pakovine tune u maslinovom ulju “Rio Mare” pojedinačne težine 80 grama, istaknuli oznaku na pakovini “3+1 gratis” te maloprodajnu cijenu za skupnu pakovinu od 38,99 kn, iako je u isto vrijeme u prodavaonici bio izložen istovrstan proizvod u skupnom pakiranju od po 3 komada težine 80 grama s istaknutom cijom od 24,99 kn.

Na taj način, smatra sud, oznaka “3+1 gratis” nije bila istinita budući je potrošač za skupnu pakovinu s takvom oznakom morao platiti maloprodajnu cijenu od 38,99 kn, a ne cijenu od 24,99 kn, koliko iznosi cijena za skupno pakiranje 3 pakovine tune u maslinovom ulju “Rio Mare” težine 80 grama. Tako su prekršili Zakon o zaštiti potrošača, ali ne samo u ovom slučaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud je utvrdio i da su tijekom trajanja posebnog oblika prodaje – akcijske prodaje propustili istaknuti redovnu cijenu, već su istaknuli samo cijenu tijekom trajanja posebnog oblika prodaje – akcijske cijene, i to za: kokošju paštetu Podravka, mirisni osvježivač prostora i rublja Ornel, te deterdžent Faks, piše KAportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo