bolest modernog društva / Po broju karijesa najgori smo u Europi! Zubari pozdravili Milanovićevu poruku: 'Upozorio je na problem'

Karijes je najčešća bolest modernog društva. Od njega boluje 90 posto čovječanstva

13.7.2020.
13:05
VOYO logo

Glasno je odjeknula izjava predsjednika Republike iz Dubrovnika kad je koronavirus i odnos prema njemu usporedio s karijesom i njegovim liječenjem. Zvučalo je optimistično, ali ne i perspektivno ako u liječenju budemo imali jednak ''uspjeh''. Naime, kad je karijes u pitanju, Hrvatska je najgora u Europi.

Od malih nogu Kim i Hugo vode računa o blistavom osmijehu jer znaju da nikako ne žele karijes na svojim zubima.

''Stvar koja dolazi na zube kada ne pereš'', odgovara Kim na pitanje što je karijes.

''Ja jako puno perem zube. Ponekad i kad idem u vrtić'', dodaje Hugo.

Zdravim oralnim navikama uče ih najprije roditelji.

''Učimo ih kad krenu s rukama, kad vide nas da peremo zube i oni sami žele, manjima pomažemo, veći sami peru'', kaže Ana Marušić.

A upravo je karijes najčešća bolest modernog društva od koje boluje 90 posto čovječanstva. Glavni je uzročnik gubitka zuba. Koronu je s karijesom usporedio predsjednik države na Dubrovačkim ljetnim igrama.

''S ovim ćemo morati živjeti i što prije to prihvatimo kao neku vrstu normalnosti, recimo ne kao neku veliku bolest, nego kao karijes. To se izliječi", kazao je Zoran Milanović.

Zubari tu izjavu pozdravljaju.

''Meni je bila odlična zbog toga što je vratio u fokus i stanje o tome da ljudi razmišljaju o preventivi karijesa'', kaže stomatolog Željko Rotim.

Prema posljednjem istraživanju oralnog zdravlja u Hrvatskoj iz 2015., šestogodišnjaci, ali i 12-godišnjaci imaju u prosjeku četiri pokvarena zuba zbog čega smo na začelju Europske Unije. Bolje zube imaju i Bugari i Rumunji dok je prosjek EU 1,5 prema KEP indeksu. Odrasle osobe u Hrvatskoj u prosjeku imaju čak 13 pokvarenih zubi.

Lošije zube, odnosno veći KEP indeks prema kojem se analizira karijes, ekstrakcija i plomba imaju žene u Hrvatskoj. "No, sve se može spriječiti vrlo jednostavno uz redovite kontrole i smanjenje unosa hrane i pića koja sadrže šećer", kaže Rotim.

''Kao i u koroni, što se kaže, najjednostavnije mjere iz 19. stoljeća - tako imamo i kod karijesa, najjednostavnije mjere su čišćenje zubi, u najvećem slučaju karijes nastaje zbog nedovoljne higijene'', kaže Rotim.

U vrtićima i školama tijekom godine prevencija. Korona nije u potpunosti paralizirala edukacije poput projekta "Nadzirano četkanje zubi".

''Djeci nisu potrebni umivaonici tako da to mogu raditi dok sjede u klupama ili stojeći, a višak zubne paste stave u papirnati ručnik'', kaže Marijana Radić Vuleta, voditeljica Odjela za zaštitu.

I kod korone i kod karijesa - odgovorno ponašanje je pola zdravlja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo