KARAMARKO NIJE DOŠAO NA SVEČANU SJEDNICU SABORA, PETROV PORUČIO: / 'Teško da ću ja otići iz Vlade, a moji ministri ostati'

Image

Završila je svečana sjednica Hrvatskog sabora u spomen na 30. svibnja 1990. i konstituiranje prvog demokratskog višestranačkog Sabora.

30.5.2016.
12:03
VOYO logo

‘ŽALOSNO JE TO ŠTO SI NAPRAVIO’: Karamarko se oglasio na Facebooku, građani ga napali odmah u prvom komentaru

Kako javlja N1, potpredsjednik Vlade Božo Petrov prije svečane sjednice odgovorio je na pitanje može li zamisliti Vladu u kojoj njegovi ministri ostaju, a on odlazi. Božo Petrov je rekao: "teško". "Ostajemo pri odluci za opoziv", ponovio je Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče nas, ako smo za opoziv, ne vidim kako možemo ostati. Rekao sam da će Nacionalno vijeće donijeti konačnu odluku, ali teško da ćemo smanjivati kriterije. 12 zastupnika Mosta ostaje pri odluci za opozivom", izjavio je šef Mosta.

Na Karamarkovu izjavu da će "HDZ bez Petrova kao kamenčića u cipeli pokrenuti prave reforme" uzvratio je: "Super, kamenčić se malo kotrlja, nekad od Banskih dvora do Sabora, a nekad u suprotnom smjeru".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

PETROV UZVRAĆA ŠEFU HDZ-a: ‘Neka Karamarko pita Milanovića kako je bilo lomiti mostovce!’

Zastupnica Hridi glasovat će za opoziv Karamarka

'Bit ću za opoziv Tomislava Karamarka', rekla je zastupnica Hridi Irena Petrijevčanin Vuksanović, uoči sjednice Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘VLADA POSTOJI NA PAPIRU’: Karamarko i Brkić kreću u konačni obračun s Mostom

Na sjednici su među ostalima bili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Tihomir Orešković, bivši predsjednik Ivo Josipović, predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kardinal Josip Bozanić i brojni drugi uzvanici. Svečanoj sjednici nazočili su i bivši predsjednici Sabora, predstavnici sudbene vlasti, vojni dužnosnici, predstavnici znanstvenog, kulturnog, vjerskog života, diplomatski zbor i brojni drugi uglednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je konstituiran Sabor?

Prije 26 godina, 30. svibnja, nakon prvih demokratskih izbora, na Trgu svetog Marka okupili su se izabrani zastupnici i konstituiran je Sabor, a taj dan smatra se rođendanom moderne hrvatske demokracije. Tog povijesnog dana, počelo je novo razdoblje za hrvatski narod i građane Hrvatske.

Image

Konstituiranje modernog Sabora s oduševljenjem se pratilo diljem Hrvatske, na Markovu trgu okupilo se mnoštvo građana pozdravljajući pobjedu demokracije i pad polustoljetnog komunističkog režima. Uvjerljivu većinu u prvom, povijesnom sazivu Sabora, imao je HDZ na čelu s dr. Franjom Tuđmanom. U trima saborskim vijećima – društveno-političkom, vijeću općina i udruženog rada, HDZ je osvojio 205, od 351 zastupničkog mjesta. Druga po snazi bila je SKH-SDP Ivice Račana (107), a treća koalicija Narodnog sporazuma nekadašnjih hrvatskih proljećara Savke Dabčević Kučar i Mike Tripala (21).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za prvog predsjednika Sabora izabran je Žarko Domljan, za predsjednika Predsjedništva tada još SR Hrvatske dr. Tuđman, a za predsjednika Izvršnog vijeća, dakle republičke vlade, Stjepan Mesić.

Sabor, koji je stoljećima čuvao hrvatsku državnost, od tog 30. svibnja postaje mjesto donošenja presudnih odluka kojima se određivala budućnost Hrvatske - Božićnog ustava, Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Hrvatske, te odluke o raskidu državno-pravnih veza s bivšom SFRJ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan Hrvatskog sabora danas ima status spomendana, no nije uvijek bilo tako. Do 2001. godine 30. svibnja slavio se Dan državnosti i bio je državni blagdan. Te godine, tadašnja saborska većina stranaka šestorke (SDP, HSS, HNS, IDS, LS, HSLS) promijenila je kalendar blagdana, pa je 30. svibnja postao tek spomendan Dan Hrvatskog sabora.

KARAMARKO IZRAVNO I OŠTRO: ‘Ova Vlada će sigurno preživjeti, ali Božo Petrov više neće biti dio nje’

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo