KAOS NA GRANICI HRVATSKE I SRBIJE: / Zbog jedne stvari čekali na prijelaz i do 12 sati!

Image

Putnici koju su na Božić pokušali ući u Srbiju preko Hrvatske čekali su u kilometarskim kolonama i do 12 sati za prelazak granice, piše Blic.

27.12.2016.
11:29
VOYO logo

Zastoj je bio izazvan velikim brojem Albanca s Kosova koji su zbog praznika krenuli preko Srbije na Kosovo. Oni nemaju potrebne dokumente za ulazak u Srbiju, već samo dokumente izdane na Kosovu, pa zato na granici moraju izvaditi posebnu potvrdu, što iziskuje dodatno vrijeme.

Najkritičnije na Batrovcima

Ovu informaciju danas nitko nije mogao službeno potvrditi. Ipak, objašnjenje bi se moglo dati u jednoj izjavi Marka Đurića, direktora Ureda za Kosovo i Metohiju iz 2014. godine, kada je rekao da "oni građani koji posjeduju osobne karte koje su izdale privremene institucije u Prištini ili UNMIK, uz potvrdu MUP-a Srbije dobivenu na administrativnom prijelazu, mogu izlaziti na granične prijelaze ili aerodrom u Beogradu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najkritičnije je ovog vikenda bilo na graničnom prijelazu Batrovci, gdje su automobili za ulazak u Srbiju čekali i do pola dana, a alternativni prijelaz Šid je bio malo bolji izbor, ako sedam sati čekanja smatrate "boljim". Nešto bolje prolazili su putnici u autobusima, koji su u kolonama provodili tri do četiri sata. Nadležne službe zbog toga su apelirale na vozače koji pristižu iz Hrvatske da koriste granični prijelaz Sot, sjeveroistočno od Šida, jedini na kojem se putnički promet odvijao bez zastoja.

Milenko Gajić, pomoćnik zapovjednika Graničnog prelaza Batrovci, rekao je jučer da je ova prometna gužva uobičajena uoči novogodišnjih i božićnih praznika, i naveo da je riječ o ljudima koji rade u zapadnim zemljama i koji za praznike idu rodbini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, iako je veliki broj vozila koja su tijekom vikenda ušla u Srbiju prošao kroz naplatnu postaju Bubanj potok u Beogradu, u Putevima Srbije rekli su za N1 da na tom mjestu nije bilo većih zadržavanja.

Od srijede do nedjelje prošlo 125.000 vozila

"Od srijede do nedjelje je kroz naplatnu postaju Bubanj potok, u smjeru prema Nišu, prošlo oko 125.000 vozila. To je oko sedam posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Na graničnim prijelazima je bilo zastoja i po više sati, ali na naplatnim postajama nije bilo zastoja", rekla je Nikolina Arbutina iz Puteva Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema informacijama Uprave granične policije, prvi praznični val je prošao i na ova dva granična prijelaza više nema gužvi, a na ulazak u Srbiju se i iz Mađarske i Hrvatske trenutačno čeka najviše 30 minuta. Ipak, novi val očekuje se pred Novu godinu i Božić po julijanskom kalendaru, kada će više srbijanskih državljana krenuti u Srbiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo