SIGNAL ZA NJEMAČKO VODSTVO / Ovo je važna poruka za Berlin: Kandidat krajnje desne Alternative za Njemačku pobijedio na izborima

Image

Deset godina star AfD, s kojim glavne stranke u Njemačkoj službeno odbijaju surađivati zbog njegovih radikalnih stavova, pobijedio je u drugom krugu lokalnih izbora u okrugu Sonneberg u istočnoj njemačkoj saveznoj pokrajini Tiringiji, osvojivši 52,8 posto glasova

25.6.2023.
22:30
VOYO logo

Kandidat krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD) pobijedio je na izborima u nedjelju te je ta stranka po prvi puta dobila čelnika okruga, što predstavlja ogroman preokret za stranku koja uživa rekordno visoku podršku u anketama na nacionalnoj razini.

Deset godina star AfD, s kojim glavne stranke u Njemačkoj službeno odbijaju surađivati zbog njegovih radikalnih stavova, pobijedio je u drugom krugu lokalnih izbora u okrugu Sonneberg u istočnoj njemačkoj saveznoj pokrajini Tiringiji, osvojivši 52,8 posto glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raste im potpora

Riječ je o najnovijem uspjehu stranke kojoj raste potpora nakon nezadovoljstva javnosti socijaldemokratskim kancelarom Olafom Scholzom i njegovom koalicijom sa Zelenima i Liberalno-demokratskom strankom (FDP), koja se suočava s unutarnjim sporovima oko politika i proračuna.

POGLEDAJTE VIDEO: Analitičar o njemačkom kancelaru Scholzu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

AfD, koji prema anketama uživa potporu između 19 i 20 posto birača, iskorištava strahove glasača glede recesije, migracija i zelene tranzicije, tvrde analitičari, a na saveznim izborima 2025. namjerava nominirati svog kandidata za kancelara.

Stranka je osobito snažna na prostoru bivše komunističke Istočne Njemačke, a ankete upućuju na to da bi mogla ostvariti pobjedu u trima istočnim saveznim pokrajinama iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jasna pobjeda AfD-ovog Roberta Sesselmanna u okrugu s tek oko 56.000 stanovnika šalje poruku Berlinu, kažu analitičari, naročito nakon što su se sve druge stranke u Sonnebergu ujedinile protiv njega.

Sesselmann se u drugom krugu izbora suočio s konzervativnim kandidatom nakon izbora održanih prije dva tjedna. Konzervativni kandidat je osvojio 47,2 posto glasova u nedjelju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Delikatno pitanje

Dok su krajnje desne stranke ojačale diljem Europe, jačanje AfD-a je posebno delikatno pitanje zbog njemačke nacističke prošlosti. Stranka se protivi gospodarskim sankcijama protiv Moskve zbog rata u Ukrajini i osporava da je ljudsko djelovanje uzrok klimatskih promjena.

Image
NEDVOSMISLENA PRIJETNJA /

Kancelar Scholz jasno proučio Kini: 'Ako pošalju oružje Rusiji, snosit će posljedice'

Image
NEDVOSMISLENA PRIJETNJA /

Kancelar Scholz jasno proučio Kini: 'Ako pošalju oružje Rusiji, snosit će posljedice'

Njemačka obavještajna služba je ovaj mjesec objavila da krajnje desni ekstremizam predstavlja najveću prijetnju za demokraciju u Njemačkoj te je upozorila glasače glede podrške za AfD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stranka je osnovana prije deset godina kao antieuropska strana. Njena je popularnost narasla nakon migrantske krize 2015., a ušla je u njemački parlament 2017., čime je postala službenom oporbom.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo