KAMO IDE NOVAC ZA OBNOVU STAROG GRADA OZLJA? / Muzej plaća režije, instalacije jedu štakori, a vlasnici dobiju 1,5 milijuna kuna godišnje

Image
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL

Vlasnik Starog grada Ozlja je Družba braće hrvatskog zmaja koja je u protekle tri godine od Ministarstva kulture za obnovu dobila ukupno 4,5 milijuna kuna,

13.7.2020.
16:11
Boris Ščitar/PIXSELL
VOYO logo

Zavičajni muzej Ozalj već neko vrijeme iščekuje trenutak kada će biti iseljen iz Starog grada kojeg nagrizaju infrastrukturni problemi. No, još je veći problem što vlasnik Starog grada, Družba braće hrvatskog zmaja, muzeju ne želi dati na korištenje više prostora, čime se spriječava razvoj muzeja, ali i uređenje Starog grada.

O svemu je ravnatelj Zavičajnog muzeja Ozalj, Stjepan Bezjak izvijestio gradsko vijeće svojim godišnjim izvještajem koje je prepuno infrastrukturnih problema, ali i neuređenih odnosa. Tako Bezjak piše da su na prostoru Starog grada gotovo sve električne instalacije neispravne, a dobar dio kablova je nezaštićen. Ističe da je ulazna kula, koja je inače atraktivna posjetiteljima, u ruševnom stanju te da su štakori u njoj izgrizli instalacije, što je kasnije traljavo obnovljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problemi s dimnjacima, stropovima, prozorima...

Iako muzej plaća struju, unatoč tome što je dio Starog grada komercijaliziran te Družba braće hrvatskog zmaja ima zaposlenu osobu, za vrijeme jačih nevremena praćenih grmljavinom dolazi do izgaranja telefonskih linija te sustava alarma i videonadzora. Ista je stvar s vodovodnim instalacijama, muzej plaća račune, a cijevi su dotrajale, ventili ne rade, a nema ni hidranta, piše Kaportal.

"Dimnjaci nemaju otvor za čišćenje u potkrovlju te se čiste u galeriji i tako se oštećuje prostor. Samim time, na njima se otvaraju otvori tako da dim i iskre mogu zapaliti potkrovlje. Krov je ispravan samo na južnom i istočnom krilu grada. Prijelaz krova između Babonić kule i južnog krila prokišnjava i u prizemlju je poslije kiše cijeli bazen vode. Prozori na sjevernom krilu zgrade su uništeni, a na južnom dijelu su dotrajali. Podovi u uredima na prvom katu južnog krila propadaju, puca parket i zidovi, pa tako sa stropa ponekad sipa pijesak iz međukatnih stropnih konstrukcija", piše ravnatelj Bezjak u svom izvješću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubiru novac na natječajima

Ništa od toga ne bi bilo sporno da već spomenuta Družba braće hrvatskog zmaja od Ministarstva kulture ne dobije svake godine oko milijun i pol kuna za obnovu Starog grada Ozlja. Dosad su u posljednje tri godine dobili taj iznos koji je i maksimalan na natječajima. No, u ovim okolnostima Zavičajni muzej je prisiljen preorijentirati se na revitalizaciju Etno parka i nastavak arheoloških istraživanja, sve izvan zidina opasnog i neuređenog Starog grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo