KAKO SU MOST I HDZ POSTIGLI DOGOVOR? / Donedavno utjecajne članove više se ne pita - stiglo je vrijeme novog HDZ-a!

Image

Brkić nije htio popustiti Petrovu, ali u stranci su ojačala neka nova lica - najveći zagovornik Vlade s Mostom bio je Davor Ivo Stier, politički tajnik HDZ-a

7.10.2016.
9:07
VOYO logo

U petak, točno u podne, partneri u Vladi dat će zajedničku izjavu za javnost, čime ćemo napokon doznati cijeli paket dogovora HDZ-a i Mosta. A već u ponedjeljak, predsjednik HDZ-a od predsjednice će tražiti premijerski mandat s više od 90 potpisa.

Maratonski pregovori urodili su plodom. U četvrtak je postignut dogovor između Mosta i HDZ-a. Iako se tijekom pregovora spekuliralo da se koplja najviše lome oko toga kome treba pripasti mjesto predsjednika Sabora, Andrej Plenković očito je odlučio popustiti te Mostu dao velikodušnu ponudu - rotirajući mandat u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SLUŽBENO JE! MOST JE PRIHVATIO PONUDU HDZ-a: /

Navodno se dogovorili oko najvećeg problema - fotelje šefa Sabora

Image
SLUŽBENO JE! MOST JE PRIHVATIO PONUDU HDZ-a: /

Navodno se dogovorili oko najvećeg problema - fotelje šefa Sabora

Nacionalno vijeće Mosta nezavisnih lista u četvrtak je navečer na telefonskoj sjednici prihvatilo usuglašeni prijedlog dvaju pregovaračkih timova. Tako će Saborom prve dvije godine predsjedati Most, odnosno njegov predsjednik Božo Petrov, a druge dvije godine šef Sabora bit će glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković.

Mostu četiri ministarstva

Osim dogovora oko rotirajućeg manadata u Saboru, prema dogovoru partnera u Vladi, Mostu bi pripala i četiri ministarstva - Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo uprave i Ministarstvo zaštite okoliša kojem se pripaja energetika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U paketu dogovora tu je i mjesto potpredsjednika Vlade, na koje je Most dobio pravo, a na koje bi mogao doći ili omiški gradonačelnik Ivan Kovačić ili tehnički ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.

S obzirom na približavanje lokalnih izbora, a i činjenice da je Kovačić u nekoliko navrata uvjeravao da neće prihvatiti nikakvu funkciju u Vladi, kako piše Slobodna Dalmacija, za vikend će se ponovno sastati Nacionalno vijeće Mosta, kako bi odlučili o kadrovskim pitanjima, uključujući i ovo potpredsjedničko. Ako Kovačić bude potpredsjendik Vlade, ujedno će obnašati i dužnost ministra uprave, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-u 15 ministarstava

Da nije bilo nikakve drame u tijeku pregovora s Mostom, uvjerava predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković koji nakon postignutih dogovora nije krio zadovoljstvo. Poručio je kako sve ide prema planu te kako u pregovorima nije bilo tenzija.

'Sve ide prema planu, nema žurbe, idemo step by step', poručio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Most je prihvatio ponudu HDZ-a zbog čega se u petak popodne sastaje i HDZ-ovo Predsjedništvo i Nacionalno vijeće, koji također trebaju 'blagosloviti' ovaj dogovor s Mostom.

Nesuglasice unutar stranke

Mnogi članovi Hrvatske demokratske zajednice smatraju kako je Plenković bio preširoke ruke s Mostom te da im nije trebao toliko popuštati u pregovorima. S druge strane, Plenković tvrdi kako je to jedini način za sastavljanje stabilne Vlade. To je takozvani plan A, no unutar HDZ-a dosta je i onih koji smatraju da je trebalo ići na plan B koji podrazumijeva sastavljanje Vlade s manjincima, HSS-om i Bandićevim zastupnicima ili plan C - Vlada s HNS-om ili manjinska Vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako piše Slobodna Dalmacija, najveći zagovornik Vlade s Mostom je Davor Ivo Stier, politički tajnik HDZ-a, jer smatra da je to jedino jamstvo stabilnosti, dok je, primjerice, Milijan Brkić na internim sastancima tvrdio da se Mostu previše popušta s obzirom na to da HDZ ima 61 mandat, a Most 13, a u medijskim je nastupima nekoliko puta kazao kako je strateški partner HDZ-a Most, ali postoji i alternativa, odnosno da "ne znači da ne postoje druge opcije".

Kako piše Večernji list, prema informacijama iz HDZ-a osim Stiera, najveći zagovornik Vlade HDZ-a s Mostom je i Goran Marić koji je navodno već prigovorio zašto se prikupljaju potpisi ostalih stranaka prije nego što je postignut dogovor s Mostom jer je to, prepričavaju izvori iz HDZ-a, doživio kao pritisak na Most koji bi mogao štetiti pregovorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teški za suradnju

Iako je očigledno da će se sastaviti Vlada Mosta i HDZ-a, iz HDZ-a se čuje sve više kritika na račun tog partnerstva.

Dio članova Predsjedništva smatra da Vlada HDZ-a i Mosta ne može biti funkcionalna jer misle da se Most nimalo nije promijenio u odnosu na prošlih godinu dana, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvori iz HDZ-a kažu da je s Mostom teško ostvariti suradnju, ali i nepovjerenje Mosta u HDZ kao starijeg partnera. Pojedini članovi Predsjedništva, kako piše Večernji list, navijali su za prekid pregovora s Mostom i za dogovor s HSS-om, 'bandićevcima' te po potrebi s HNS-om.

'Predviđam da ćemo za godinu i pol ponovno imati pokušaj preslagivanja, kada se osvijesti da je s Mostom nemoguće surađivati. Podsjećam da je Ivo Sanader sa samo 78 zastupnika šest godina čvršće i komotnije vladao nego što će sada HDZ uz svu potporu Mosta', rekao je jedan član Predsjedništva HDZ-a za Večernji list te dodao da bi suradnja s HSS-om bila mnogo lakša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je kako će na Predsjedništvu stranke, koje će biti održano u petak popodne, jasno reći svoj stav o suradnji s Mostom. Smeta mu, dodaje, što Mostu ostaje MUP i Ministarstvo pravosuđa jer to znači da će Most kontrolirati cijeli represivni i pravosudni aparat.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo