Razumjeti prirodu /

Kako spriječiti požare: puno bi pomoglo da se sljedeći put političari bave politikom, a stručnjaci - svojom strukom

S obzirom na stihiju koja je nastala prošli tjedan kada je trebalo braniti Split - ne smijemo ignorirati razlog zašto je požar poprimio tolike razmjere i ne smijemo prestati tražiti rješenje - kako da se više ne ponovi?

22.7.2017.
18:47
VOYO logo

Selo Dubrava, podno Mosora, u potpunosti su od požara obranili mještani. I to starom narodnom metodom - na plamen su krenuli - kontra vatrom.

"Molili smo ministre pomoć, bili su i Krstičević i Božinović. Zvail smo i Oparu, rekli su nam da će nam poslati pomoć. Nisu, i sami smo obranili Dubravu, bilo nas je 50, 60", ispričao nam je JuricaBašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srećom, napravili su to uspješno i nitko nije stradao. Međutim, ta je metoda ipak - preopasna i preporuča se isključivo vatrogascima. Ali zato postoji čitav niz stvari koje bi trebale biti - obavezna prevencija.

"Okućnice bi trebale biti što čišće po pitanju drvne građe, odbačenih materijala. Što se tiče čišćenja okućnice, dobro bi bilo napraviti put od nekih barem 10, 15 metara jer bi se tako spriječio dolazak vatre do kuća", objašnjava nam MilanBarbarić, predsjednik DVD-a Žrnovnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to potrebno je minimalno 40 metara prohodnog i očišćenog koridora do mjesta. Istina, lako je biti general nakon bitke, ali ipak - da se ovakva bitka ne ponovi - moramo razumjeti prirodu.

U podneblju kao što je ovo, južnodalmatinsko - najviše gori suha makija, ali i alepski bor - pionirska vrsta - koja se sadila za pripremu vegetacije. 

"Borovi općenito su poznati po tome da imaju dosta smole, ali ima i dosta ostalih isparivih organskih komponenata koje sudjeluju u procesu zapaljenja i pospješivanja gorenja samog zelenila i raslinja", kazao nam je Fran Poštenjak, stručnjak za arborikulturu i urbano šumarstvo.

Zato su prvo što trebaju riješiti - zapuštene parcele i polja, okruženi makijom i borovima.

Oko vikendice iznad Žrnovnice, primjera radi, izgorjelo je sve - ona je ostala netaknuta. Samo zato što je vlasnik sam sve pokosio!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bor će se jedini brzo oporaviti, i zato je za početak dobar za opožareno tlo, objašnjava nam stručnjak.

"Onda za nekakvih 20, 30 godina bi se trebalo krenuti s planskom sadnjom hrasta crnike već odraslog i na taj način cemo potpomoći prirodan proces", rekao nem je FranPoštenjak, stručnjak za arborikulturu i urbano šumarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I DraganLozančić, nakon što je šteta zbrojena obećava - sljedeće godine počinje sveobuhvatna prevencija.

"Svi koji su bili uključeni u gašenje požara će moći dati svoje mišljenje, iskustva, zaključke. I na kraju godine ćemo točno vidjeti što se može predložiti Vladi", izjavio je DraganLozančić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje

Međutim, upozorava doktor za drveće - puno bi pomoglo da se sljedeći put političari bave politikom, a stručnjaci - svojom strukom. 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo