Ima neka tajna veza /

Kako nastaju 'leptirići u trbuhu' i koliko nam je vremena potrebno da se zaljubimo?

Image
Foto: Twitter

Ovi hormoni sreće, odgovorni za to što se osjećamo dobro, počinju se lučiti u čak 12 različitih dijelova mozga

9.8.2016.
10:26
Twitter
VOYO logo

Sljedeći put kad pomislite da ste se zaljubili na prvi pogled - najvjerojatnije ste u pravu! U pitanju je čista kemija.

U samom procesu zaljubljivanja zapravo nema puno toga romantičnog s obzirom da se radi o kemijskoj reakciji u mozgu. To se događa brže nego što ste mislili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jednoj studiji iz 2010. stručnjaci su otkrili kako nam je za zaljubljivanje potrebna svega petina sekunde. Toliko vremena nam je potrebno kako bi naš mozak počeo lučiti kemikalije koje proizvode euforiju, kao što su oksitocin, dopamin i adrenalin.

Ovi hormoni sreće, odgovorni za to što se osjećamo dobro, počinju se lučiti u čak 12 različitih dijelova mozga. Oni rade zajedno kako bi nam dali osjećaj zadovoljstva i euforije, kao i onih poznati 'leptirića u trbuhu', koje imamo kad se zaljubimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Twitter

Leptirići u trbuhu

Ljubav zaista jest droga. Početni osjećaj, koji imamo kad se zaljubimo ili vidimo nekoga tko nas privlači, sličan je osjećaju koji proizvode droge, npr. kokain, budući da aktivira iste centre u mozgu odgovorne za to da se osjećamo euforično.

Ako mislite da je srce odgovorno za proces zaljubljivanja, varate se, jer mozak zapravo kasnije 'dirigira' srcem.

"Mozak i srce su povezani, u pitanju je kompleksan proces. Primjerice, aktiviranje određenih dijelova mozga dovodi do stimulacije srca te onih dobro poznatih leptirića u stomaku. Neki od simptoma mogu izgledati kao manifestacija srca, a zapravo dolaze od mozga", rekla je profesorica Stephanie Ortigue, jedna od vodećih autorica studija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo