Kako nas je Crkva ostavila na cjedilu

Što smo iz svega ovoga naučili? Naučili smo da Bog definitivno postoji, da staje na stranu Hrvata kad ga lijepo zamole te da ima veliki utjecaj u međunarodnom političkom i pravosudnim krugovima.

17.12.2012.
9:08
VOYO logo

Bilo je to sredinom osamdesetih, u ona vremena kad se imalo i moglo. Jedna obitelj iz sela odlučila je kupiti novi automobil. Stojadina. Doveo se pred kuću, počastila se rodbina i prijatelji, a stariji ukućani su inzistirali da se Stojka odmah poslije prigodnog domjenka odvede popu na blagoslov.

Ali mladost ka mladost – sutra ćemo, sutra ćemo i niti dva tjedna nakon domjenka, dogodila se prometna. Srećom, nitko nije stradao, ali na novoj Stojci – totalna šteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolja investicija od osiguranja

Kao što rekoh, bila su to vremena u kojima se imalo i moglo, pa je obitelj kupila novog Stojadina. Ovaj je, boga mi, iz dućana išao popu na blagoslov. Dalo se popu pedeset maraka, da mu se nađe, on je poškropio Stojadina blagoslovljenom vodom, okadio ga tamjanom, izrecitirao molitvu i, fala bogu, Stojka vozi i dan-danas.

Ova anegdota se i dan-danas u selu koristi kao neupitan dokaz da Bog postoji i da je onih pedeset maraka za blagoslov bila bolja investicija od svih osiguranja, uključujući i kasko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što radi Crkva?

Zašto ovo spominjem? Zbog pada kreditnog rejtinga. Rejting-agencija Standard&Poor u petak je spustila izglede Hrvatske na status junka – s BBB minus na BB plus, zbog čega je kuna oslabila za 0,1 posto, a prinos na hrvatske državne obveznice koje dospijevaju u srpnju 2022. porastao s 4,4369 na 4,5195 posto.

A šta po tom pitanju radi Crkva u Hrvata? Ništa. Nit se organiziralo molitveno bdijenje za dobrobit rejtinga, nit se održala misa da se prosvijetle važne glave u agenciji Standard&Poor, nit su se blagoslovili izvještaji koji su odlazili u agenciju. Ništa pod milim bogom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crkva kojoj plaćamo stotine milijuna poreza godišnje, kojoj gradimo palače od oniksa, koju smo širokih ruku primili u škole, a sve to samo da komunicira s tim Nadnaravnim Bićem, koje nas Hrvate, navodno, jako voli, u ovom teškom povijesnom trenutku ostavila nas je na cjedilu i uhvatila se zdravstvenog odgoja.

Da Bog postoji i da će pogledat na nas Hrvate ako ga Bozanić, Srakić i Jezerinac lijepo zamole, neupitno je dokazano prije tri tjedna kad su samo Njegovom providnošću Markač i Gotovina pušteni iz haškog uzništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Teški križ nacije'

Danima prije izricanja presude, gledali smo po televizijama i čitali u novinama o molitvenim bdijenjima koja su organizirana u valjda svakoj kapelici u Hrvatskoj. Molilo se Boga da da snage generalima i da se, ako Mu nije problem, aktivno stavi na stranu obrane i prosvijetli pamet haškim sucima. Okupili su se tada Hrvati u organizaciji matere im Crkve "s teškim križem nacije, ali u ljepoti vjere" da zamole Boga za intervenciju u ovom pravnom procesu.

Je li Bog pomogao? Je li utjecao na taj, navodno, nezavisni Haški tribunal? Odgovorit ću protupitanjem – vozi li onaj Stojadin s početka teksta i dvadeset godina nakon blagoslova? Vozi. Jesu li generali na slobodi? Jesu. Ima li Boga i je li na našoj strani? Da bi riječ rekao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crkva Mu je onda, kako i treba, odlučila zahvaliti. Organizirale su se mise zahvalnice za oslobađajuću presudu generalima, a ona u Zagrebu imala je i direktan prijenos. "Bili smo sigurni da neće biti onolika kazna, očekivali smo smanjenje, ali oslobađanje ne. U tom vidu, vjerujem da je to Božje djelo!", izjavio je koji dan kasnije monsinjor Puljić te pozvao svećenike u Zadarskoj nadbiskupiji da u svim župama misom zahvale Bogu za dar oslobađajuće presude pjevanjem svečanog Tebe Boga hvalimo.

Samo Ga treba lijepo zamoliti

Što smo iz svega ovoga naučili? Naučili smo da Bog definitivno postoji, da staje na stranu Hrvata kad ga lijepo zamole te da ima velik utjecaj u međunarodnim političkim i pravosudnim krugovima. Ali što je najbitnije, Crkva je ovim svojim ponašanjem svima pokazala i dokazala da može kad hoće, da ima izvrsnu komunikaciju s Bogom i da se sav onaj novac koji joj dajemo više isplatio od svih onih milijuna potrošenih na razne odvjetničke timove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa se, kao što već rekoh, sada nameće pitanje zašto Bog ne iskoristi svoj utjecaj u međunarodnim krugovima da učini nešto za Hrvate po pitanju kreditnog rejtinga. Ako je izvukao Gotovinu i Markača iz Haaga, logično je zaključiti da bi promjenu kreditnog rejtinga s BB plus na BBB minus mogao odraditi lijevom nogom. Samo ga treba lijepo zamoliti. Ali, eto, Crkva iz nekog razloga to odbija učiniti. Ona se u ovom teškom povijesnom trenutku za svoj narod uhvatila zdravstvenog odgoja.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo