Kako je HDZ spriječio da Sanader govori o DORH-u

Iako se Ivo Sanader prijavio za raspravu o izvješću o radu DORH-a on je Sabor ipak napustio prije pauze za ručak te se još nije vratio.

10.11.2010.
14:17
VOYO logo

SDP je saborsku raspravu o godišnjem izvješću o radu državnih odvjetništava iskoristio za kritiku rada Mladena Bajića, dok mu je HDZ pružio punu podršku, pri čemu je Vladimir Šeks zaključio kako SDP-u ne odgovara Bajić jer ne svira kako bi oni htjeli.

"Glavni državni odvjetnik nije sportaš da ga slavimo i ocjenjujemo na temelju zadnjih rezultata. To je uvijek i isključivo ocjena njegova rada u totalu. Ovdje je riječ o dugoj dionici na kojoj je bilo puno posrtanja i padova. O tome mi danas govorimo. Podršku dajem svim anonimnim, profesionalnim državnim odvjetnicima na općinskoj i županijskoj razini koji rade profesionalno svoj posao. No, kompromis ne smije biti dio posla državnog odvjetnika", rekao je Zoran Milanović, predsjednik SDP-a u raspravi o godišnjem izvješću o radu državnih odvjetništava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveo je da Hrvatska ne bi bila osramoćena ni talac obračuna unutar HDZ-a da se ranije i odlučnije postupalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje nema ničeg osobnog, nikada nije bilo i nikada neće biti. Pozivamo državnog odvjetnika da provodi zakon i da u tome bude pravednik. Ako ga u tome netko sprečava, neka kukurikne, to je njegova dužnost. Upravo to nije bio spreman činiti tijekom većine mandata i zato nije ispunio naša očekivanja", zaključio je Milanović.

Vjerojatno već unaprijed predviđajući kritike Mladen Bajić odmah je na početku rasprave zastupnicima poručio kako "oni bolje od njega znaju što mu je dužnost".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Borba protiv korupcije pod lupom je javnosti, što je dobro, ali naš je zadatak progon, a ne otkrivanje kaznenih djela", rekao je Bajić.

Šušur raspravi o Bajićevom radu dao je i nezavisni zastupnik Ivo Sanader, koji se pojavio u srijedu u Saboru, baš uoči rasprave o izvješću glavnog državnog odvjetnika. Bajić i Sanader nisu se ni pozdravili iako su u saborskom kafiću sjedili za susjednim stolovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Maliciozne su i politikantske spletke kako je HDZ htio smijeniti Bajića", ustvrdio je Vladimir Šeks te optužio SDP da zapravo želi smijeniti Bajića jer nije svirao po notama SDP-a.

Na konkretno je krenuo IDS-ovac Damir Kajin s direktnim pitanjem Bajiću da se očituje o svim napisima u medijima vezanima za istrage o bivšem premijeru Sanaderu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne smije se sve svesti na Sanadera. Pa, nije on mogao voditi sve, nije mogao kontrolirati pravosuđe, nije mogao voditi HRT i sve državne tvrtke, nije mogao voditi Jadranku... Takav supermen nije. Mali je put od voljenog vođe do državnog neprijatelja broj jedan. O čemu je tu zapravo riječ, Bajiću?", istaknuo je Kajin i zagrijao atmosferu u sabornici. Zaradio je opomenu predsjedavajućeg, ali uspio i primijetiti da su na udaru istraga još uvijek oni koji nisu na vlasti.

Sanader napustio Sabor, ostavio poruku da će se vratiti

Iako je Ivo Sanader bio prijavljen za pojedinačnu raspravu kao 25. po redu ipak je prije stanke za ručak napustio Sabor. Ostavio je poruku da će se vratiti, no to ipak nije učinio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da se Sanader među zadnjima prijavio za raspravu pa se i očekivalo da neće doći na red prije 19 sati, no kako ga nije bilo, a Ivan Jarnjak je prozvao njegovo ime, Sanader je izgubio pravo rasprave.

Podsjetimo, Sanader je i na zadnjoj sjednici Sabora otišao prije kraja rasprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201011100413006 arti-201011080044006 arti-201010250074006 arti-201009210239006 arti-201010110794006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo