KAKO IZGLEDA JEDNA SMJENA U KB DUBRAVA? /

'Svi smo svjesni u što ulazimo; sustavi teško izdrže ovaj način rada, to se događa i kod nas'

Image
Foto: Boris Šćitar / PIXSELL

Trenutno imaju dovoljno respiratora, ali uvijek postoji opasnost da u jednom trenutku dođe do manjka, upozorava anesteziolog

7.11.2020.
15:48
Boris Šćitar / PIXSELL
VOYO logo

Glavni anesteziolog Nikola Bradić proveo je ekipu N1 televizije kroz respiratorni centar covid bolnice u Dubravi. Na jedinici intenzivne medicine smjene su im u pravilu, kaže, četiri sata. "Prva smjena traje obično od 7.30 i traje do 11.30. A zašto 4 sata? To je nekakva garancija da sva zaštitna oprema neće propustiti virus prema dubljim slojevima", pojasnio je i dodao da imaju tri intenzivne jedinice. "Po noći je obično jedan liječnik, preko dana dva", kaže. Dobili su pojačanje iz drugih bolnica pa sada i po dvoje liječnika može u isto vrijeme ući u jedinicu. Usprkos svim problemima i opasnostima, nitko od liječnika ne dvoji niti odustaje.

"Svi smo svjesni u što ulazimo i s čim se bavimo. Ovdje smo zbog bolesnika, ti ljudi nisu krivi što su bolesni, a na nama je da im pomognemo", rekao je glavni anesteziolog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nema bolnice na svijetu bez tehničkih problema'

Trenutno imaju dovoljno respiratora, ali uvijek postoji opasnost da u jednom trenutku dođe do manjka, kaže te dodaje kako je smrtnost pacijenata na respiratorima je, prema podacima kojima raspolaže, oko 52, 53 posto. Što se tiče povremenog nestanka struje u bolnici, liječnik kaže da na intenzivnoj sve funkcionira pa dodaje kako ne postoji bolnica na svijetu u kojoj ne može doći do tehničkih broblema.

O samoj bolesti kaže da je opasna na više razina. "Prvo što je dokazano je da bolest udara po svim organima i organskim sustavima. Primarni problem jesu pluća. Međutim, problem je i kardiovaskularni sustav. Pokazano je da kod svih tih bolesnika postoji veća šansa da se stvaraju ugrušci i dođe do embolije ili tromboze i može završiti sa smrtnim ishodom... Problem je što virus napada na više sustava, ulazi u molekulu hemoglobina koja prenosi kisik", pojasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolest ne bira godine, dodaje potom. "Nama su svi bolesnici jednako vrijedni. Sustavi teško izdrže ovaj način rada, to se događa i kod nas. S jedne strane nemate dovoljno osoblja, ali bolnica treba nastaviti s radom", poručuje Nikola Bradić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo