tjelesni sat /

Kako funkcionira vaše tijelo tijekom dana?

Image
Foto: PROMO

Naša tijela rade prema 24-satnom rasporedu koji se zove cirkadijalni ritam ili "tjelesni sat". Regulira mnoge fiziološke procese i govori nam kada spavati, jesti ili biti aktivan.

22.10.2019.
11:53
PROMO
VOYO logo

Poremećen ritam utječe na naše zdravlje i dobrobit. Ali kad probijete njegov kod, možete postati zdraviji.

Što je to cirkadijalni ritam?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamislite 24-satni unutarnji sat koji radi u pozadini vašeg mozga te ima redovne cikluse između pospanosti i budnosti. Na sat mogu utjecati okolišni čimbenici, poput sunčeve svjetlosti i temperature, ali ovisno o ciklusu možemo se osjećati budni i puni energije ili umorni i iscrpljeni. Zbog toga se također naziva i ciklus spavanja i budnosti.

Poremećen cirkadijalni ritam često je povezan s povećanim šansama za kardiovaskularno oboljenje, pretilost te čak neurološke probleme, uključujući i depresiju. Zato je izrazito važno naučiti živjeti u skladu sa satom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PROMO

Kako radi tjelesni sat

Godine 2017. godine, Nobelova nagrada za fiziologiju ili medicinu dodijeljena je Jeffreyu C. Hallu, Michaelu Rosbashu i Michaelu W. Youngu za njihova otkrića u području ciklusa spavanja i budnosti. Ovi su znanstvenici dokazali kako naš unutarnji sat prilagođava našu fiziologiju različitim fazama dana. Sat regulira kritične funkcije kao što su ponašanje, razina hormona, san, tjelesna temperatura i metabolizam. Na našu dobrobit utječe kada postoji privremena neusklađenost između našeg vanjskog okruženja i unutarnjeg biološkog sata, na primjer, kada putujemo kroz nekoliko vremenskih zona i doživimo „jet lag“. Također, postoje indikacije da je kronično neusklađivanje između našeg načina života i ritma koji diktira naš unutarnji mjerač vremena povezano s povećanim rizikom za razne bolesti.

Jutro, buđenje i priprema

5:00 - 6:00

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijelo se budi. Povećava se razina muškog testosterona, kao i libido. Tijelo proizvodi više kortizola (hormona stresa) i inzulina (pomaže hranjivim tvarima da dođu do tjelesnih stanica). Pada šećer u krvi, koji se pretvara u glikogen.

7:00 - 9:00

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijeme je za ustajanje. Povećava se krvni tlak, metabolizam se pojačava pa je dobar i zdrav doručak dobra ideja jer će prvi put u danu dati energiju. Suprotno mnogim uvjerenjima, nije najbolje vrijeme za fizičku aktivnost i trening. Mišići i zglobovi su i dalje kruti, tako da može doći do ozljeda. Krvne žile ujutro su i dalje sužene i zato se povećava mogućnost srčanih i moždanih udara.

Podne – uspon i pad

10:00 – 12:00

Vrhunac fizičkih i intelektualnih sposobnosti. Mozak djeluje učinkovito i kreativno, a tijelo je dobro koordinirano i može podnijeti jače napore. To je također faza dobrog raspoloženja i sreće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13:00 - 15:00

Kriza sredinom dana i manjak energije. Tijelo zahtijeva hranu i ono je orijentirano na probavu. Jetra zadržava glikogen pa mišići nemaju dovoljno energije. Kratki san nije loša ideja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PROMO

Poslijepodne

15:00 – 17:00

Još jedan uspon: najveća kardiovaskularna učinkovitost i snaga mišića. Temperatura tijela je visoka. Pravo je vrijeme za vježbanje. Također – najveća je tolerancija boli. Razmotrite stomatologa, kozmetičara ili bilo kakvu malu intervenciju.

17:00 - 19:00

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoka aktivnost mozga (iako ne kao ranije) povezana s kreativnošću i katalogiziranjem informacija kako bi rad bio produktivan. Osjećaj okusa je najoštriji i najrafiniraniji. Posljednji obrok treba jesti do 19:00, jer se metabolizam usporava.

Večer – prije sna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

19:00 - 22:00

Nizak krvni tlak i puls. Melatonin se počinje oslobađati. Koncentracija se smanjuje i tijelo postaje uspavano. Ako nešto pojedete, ometat će vam san jer se neće probaviti pravilno.

22:00 - 24:00

Cijelo se tijelo priprema za odmor. Odlazak u krevet nakon ponoći rezultira poteškoćama u spavanju kasnije te je ono vrijednosno slabije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

San

2:00 - 3:00

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolja kvaliteta sna. Mozak isključuje svijest i pojavljuju se najbolji i najzanimljiviji snovi.

Image
Foto: PROMO

Pratite svoje zdravstvene parametre

Dobro je stalno pratiti svoje zdravstvene parametre. Huawei je posvećen pomaganju potrošačima u boljem upravljanju vlastitim zdravljem koristeći inteligentne nosive uređaje poput sata Huawei Watch GT 2.

HUAWEI TruSleep™ 2.0 prati kvalitetu sna, prati rad srca i kvalitetu disanja u stvarnom vremenu i analizom velikih podataka daje ocjenu kvalitete spavanja. U kombinaciji s Huawei AI tehnologijom, precizno identificira šest tipičnih problema sa spavanjem, kao što su poteškoće u snu, plitko spavanje, lagano spavanje tokom noći, rano buđenje, višestruki snovi i nepravilan raspored spavanja. Također nudi stotine prijedloga za poboljšanje sna i prilagođene usluge spavanja, kao što su: meditacija, vježbe dubokog sna, brzo opuštanje, kasnonoćno spavanje itd. Uz to, dostupno je i osam izvještaja o spavanju, uključujući trajanje noćnog sna, omjer dubokog sna, omjer plitkog sna, omjer REM faze, duboki kontinuitet sna, budna vremena, kvaliteta dišnog sustava, sveobuhvatno praćenje te preporuke za spavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Huawei Watch GT 2 također pomaže u praćenju bradikardije i zatajenja srca. Osim u sportskom načinu, korisnik će biti obaviješten ako je brzina otkucaja srca iznad 100 bpm ili ispod 50 bpm duže od 10 minuta.

Huawei Watch GT 2 dostupan je s posebnom HUAWEI TruRelax™ tehnologijom, koja korisnicima pomaže da se oslobode stresa tako što bilježe vrijednosti HRV (promjenjivost otkucaja srca) te pružaju povratne informacije o korisnikovom indeksu stresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo