Čeka se daljnji potez HBK /

Kakav je stav biskupa o zabrani mise na Bleiburgu? 'Zbunjujući, u svakom slučaju zbunjujući'

Dok se traži rješenje za obilježavanje sjećanja na žrtve bleiburške tragedije, sve je više nezadovoljnih odlukom iz Austrije

12.3.2019.
13:15
VOYO logo

Katolička crkva u Koruškoj ne namjerava odgovarati na reakciju Hrvatske biskupske konferencije nakon uskraćivanja dozvole za održavanje mise na Bleiburgu.

Iz HBK su još u petak izrazili duboko neslaganje s ovom odlukom, a o svemu su razgovarali i s predsjednikom Hrvatskog sabora, koji je pokrovitelj događaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mise u Bleiburgu će biti

Mise u Bleiburgu će biti sa sigurnošću i ne objašnjavajući detalje poručuju iz Počasnog bleiburškog voda, organizatora komemoracije.

Čekaju daljnji potez Hrvatske biskupske konferencije koja je već izrazila neslaganje s odlukom dijecezanskog upravitelja biskupije Gurk Klagenfurt o zabrani mise zadušnice. O tome će još raspravljati Stalno vijeće HBK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo još razgovarali, imat ćemo sutra sjednicu pa ćemo razgovarati. Uglavno je stav zbunjujući, u svakom slučaju zbunjujući", kazao je predsjednik HKB, Želimir Puljić.

''Pustimo neke stvari da se razvijaju i onda ćemo poslije moći možda više'', rekao pak je zagrebački nadbiskup, Josip Bozanić.

Nastavit će se s daljnim dogovorima

Na zajedničkom sastanku biskupa s predsjednikom Hrvatskoga sabora zaključeno je kako će se nastaviti s daljnjim dogovorima kako bi se dostojanstveno obilježilo sjećanje na žrtve Bleiburga.

"Mi ćemo sa svoje strane pokušati učiniti maksimalne napore da se ipak ta misa održi. Hoće li se ona održati li ne, naravno ovisi o administratoru, on ima suvereno pravo na koje nitko drugi ne može utjecati", kazao je potpredsjednik Hrvatskog sabora, Željko Reiner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezadovoljan odlukom Katoličke crkve u Austriji na Facebooku je žestoko reagirao bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

"Nema alternative Bleiburgu jer je cijela Hrvatska Bleiburg, a cijeli je Bleiburg u našim srcima. Jedini pravi državnički odgovor ovim perfidnim nastojanjima da se Bleiburg izbriše iz povijesnog sjećanja hrvatskog naroda jest da se jedan dan u godini u svibnju proglasi nacionalnim danom žalosti…", napisao je Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komemoracija za stradalu poraženu vojsku i ubijene civile neposredno nakon Drugog svjetskog rata obilježava se svake godine sredinom  svibnja.

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo