SVJETSKI DAN ROMA / Kajtazi o položaju Roma u društvu: 'Ne znate ništa o nama, osim da imamo dobru glazbu'

Povodom svjetskog dana Roma u RTL Direktu gostovao je Veljko Kajtazi

8.4.2019.
23:00
VOYO logo

Službena proslava Svjetskog dana Roma upravo je završila u zagrebačkom HNK, u organizaciji Saveza Roma “KALI SARA”.

Okupili su se ondje svi viđeniji članovi romske zajednice u Hrvatskoj, ali i predsjednica republike Kolinda Grabar Kitarović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i ostali. Zvuke romske kulture predstavili su romski glazbenici Sare Roma iz Litve i grupa Bro Code iz Njemačke. Dodijeljenja je i nagrada za poseban doprinos romskoj zajednici pa je tako Rom, ali najbolji, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji tu titulu dijeli za gradenačelnikom Belišća, Dinkom Burićem.

A povodom svjetskog dana Roma u RTL Direktu gostovao je saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako mu namjera nije bila pričati o problemima Roma jer upravo na to pokušava ukazati tijekom cijele godine, a oni se tiču stanovanja, obrazovanja, zapošljavanja te niza strateških dokumenata koje romska zajednica ima. No kako Kajtazi kaže - uglavnom se radi o mrtvom slovu na papiru.

Ipak, naglašava da je tu romska zajednica koja unazad nekoliko godina to pokušava promijeniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ulaskom legitimnog predstavnika u Sabor došlo je do nekih promjena. Kad je u pitanju obrazovanje, mi na Filozofskom fakultetu imamo dva izborna predmeta, osim romskog jezika i romske književnosti imamo magistarske studije. Inicirali smo i dva datuma značajna za romsku zajednicu, prije smo imali samo jedan - Svjetski dan roma."

Upitan gdje je Romima danas najteže u Hrvatskoj, Kajtazi kaže kako je jedan od problema taj što su sva romska naselja su udaljena od centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imate pojedina koja izgledaju kao da ste u 17. ili 18. stoljeću. Ja sam oko 1200 objekata uspio legalizirati, asfalitaranje pojedinih cesta, izgradnja višenamjenskih igrališta. Očekujem da ćemo ih imati 10 do kraja godine", kaže Kajtazi i dodaje ono najbitnije:

"Uspjeli smo promijeniti percepciju o Romima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče integracije Roma u većinsko stanovništvo, Kajtazi kaže da su već navikli na prosvjede, ali i navodi pozitivne primjere poput Jelkovca gdje Romi nemaju problema s "domaćima".

Često se Romima predbacuje da se ne žele prilagoditi zajednici u koju dolaze, a Kajtazi na to kaže: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi svo vrijeme govorimo o edukaciji romske zajednice, a nikad ne govorimo o edukaciji većinskog stanovništva. Uzeli smo jezik, kulturu, vaša imena i prezimena, a vi ništa ne znate o nama osim da imamo dobru glazbu", zaključuje.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo