Kajin: Poslije vas, gospodo, potop!

Imamo 89.019 manje zaposlenih nego 2009., a bilježimo pad BDP-a i do kraja godine uzet ćemo 32 milijarde zajmova, istakao je Kajin. Milanović je podsjetio na proračun prije dolaska HDZ-a na vlast.

26.8.2010.
16:02
VOYO logo

Predstavljajući rebalans proračuna kojim će se rashodi povećati za 900 milijuna kuna, premijerka Jadranka Kosor ponovila je kako Vlada nije smanjila troškove države zato što nitko od korisnika proračuna nije htio da se krene od njega te naglasila kao se Plan gospodarskog oporavka Vlade provodi.

arti-201008240570006"Zbog banalne odluke da se spoje dvije ergele, imali smo prosvjede i nevjerojatne reakcije. Pisalo se u druge države, a samo se radilo o smanjivanju administracije, kojim se trebalo uštedjeti 30 posto proračunskog novca", kazala je Kosor, a slično se dogodilo i prilikom racionalizacije troškova bolnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vodile su se rasprave na političkoj razini, od oporbenih smo zastupnika mogli čuti da '20 pišljivih milijuna kuna' koje bi se uštedjele nije ništa. Vlada i koalicija misli da je 20 milijuna golemi novac, kao planina, kao kuća, i da je svaka kuna iz proračuna golemi novac", kazala je Kosor. Predbacila je i političarima koji su se pojavljivali na prosvjedima seljaka i davali im podršku te šefu SDP-a koji je poručio da će, ukoliko Vlada smanji plaće u javnoj i državnoj upravu, ponovno povećati plaće kad dođu na vlast. Citirala je dijelove Milanovićevog intervjua i ustvrdila kako on ne govori ništa.

arti-201008180608006Kosor tvrdi da je koalicijska Vlada kojom predsjeda učinila brojne uštede i kazala kako su prošle godine bila tri rebalansa kojima je potrošnja smanjena za sedam milijardi. Da nije bilo reformi, ustvrdila je, proračun za 2010. godinu bi u startu bio veći 10 milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakav rebalans objasnila je smanjenjem prihoda za 4,5 milijardi kuna i smanjenjem državne potrošnje za 1,5 milijardi, i pritom se požalila da se "to u javnosti prešućuje i preskače kao da toga nema".

Milanović je ispravio netočni navod Kosorice o povećavanju plaća, ustvrdivši kako je kazao da će vratiti porezne olakšice, a ne plaće na iste iznose. Milanović je molio Bebića da smiri zastupnike svoje stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa ne mogu govoriti, isključuju me", a ovaj mu je pročitao poslovnik u kojemu piše da ispravak traje jednu minutu. Na Kosoričino izlaganje o ergelama javio se đakovački gradonačelnik, no i on je neprestano ometan.

"Pa ne mogu ja vas smirivati i paziti na vrijeme! Ovo je cirkus!", kazao je Zoran Vinković (SDP) nakon što su mu HDZ-ovci, po tko zna koji put, ugasili mikrofon, kao i Bori Grubišiću iz HDSSB-a, koji je kazao: "Ovo je bezobrazluk, na to ste ih naučili!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Laburist Dragutin Lesar je netočnim proglasio premijerkinu izjavu da je Vladi svaka kuna iz proračuna golemi novac, zato što se s raspravom o rebalansu nije čekalo do redovne sjednice.

"200 tisuća jako važnih kuna će koštati izvanredna sjednica", kazao je i dodao kako ničim nije obrazložen razlog što se sada raspravlja o ovom "debalansu proračuna".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović: Proračun je prije HDZ-ovog dolaska na vlast imao 77 milijardi rashoda

Šef SDP-a je u izlaganju kazao kako je zadnji proračun prije dolaska HDZ-a na vlast imao 77 milijardi rashoda, a sada je narastao na više od 20 te napomenulo da je gospodarstvo raslo sve do prije dvije godine kada je započelo pad.

"Svakome tko je ikada vodio domaćinstvo zna da je to neodrživo", kazao je Milanović. Slaže se s Lesarom i kaže da su zastupnici, ako se sjednica Sabora nije održala u 4. mjesecu kada je donesen plan gospodarskog oporavka, mogli uštedjeti 210.000 kuna i odraditi sjednicu 15. rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Provodimo plan gospodarskog oporavka koji je potpuno neusklađen s proračunom", kazao je.

Katastrofičar Kajin

Damir Kajin iz IDS-a oštro je napao Vladu zbog rasta rashoda, zaključivši da su razlozi jasni:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poslije vas, gospodo, potop. Sve za vlast, vlast nizašto!", kazao je Kajin, dodajući da su stvorili državu, ali ovakvim ponašanjem uništili naciju.

Trošimo 33 milijarde kuna više nego predizborne 2006. godine, imamo 89.019 manje zaposlenih nego prošle godine, a bilježimo pad pad BDP i do kraja godine uzet ćemo 32 milijarde zajmova, istaknuo je, zaključujući kako će Hrvatska doživjeti krah "oko Vazma 2011."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovakvu katastrofu ni ja nisam predvidio, a ja glasim za najvećeg katastrofičara u Saboru!", kaže IDS-ovac. Predložio je oporezivanja monopola te da se Vlada nagodi s bankama ili da smanje kamate ili da im se uvede porez.

HNS-ovka Vesna Pusić kaže kako ovaj rebalas produbljuje neravnotežu i da nije točno ono što Vlada ponavlja kada govori o smanjenju proračuna od 1,5 milijarde kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada smanjenjem zove smanjenje povećanja. Ako detaljnije pogledate o čemu se radi, vidjet ćete da se to smanjenje povećanja odnosi na nerealizirane projekte za koje nije spremna dokumentacija", kazala je u ime kluba HNS-a Pusić.

Prigovorila je Vladi zato što ne ulaže u energetiku, industriju, okoliš, turizam i regionalni razvoj, a to su područja za koja se EU obvezuje da će sudjelovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201008240570006 arti-201008240777006 arti-201008260010006 arti-201008260080006 arti-201008260124006

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo