maškare /

Kada su maškare, najveselije doba godine

Image
Foto: pixabay.com

Maškare su peto godišnje doba godine, ono najveselije. Za vrijeme maškara, neovisno o dobi, maskiraju se svi i šalju poruku društvu

6.9.2017.
11:42
pixabay.com
VOYO logo

Poklade, maškare, fašnik, karneval, sve su to nazivi za svečano razdoblje u kojem se djeca i odrasli maskiraju i u paradama veselo prolaze ulicama svojih gradova. Kada su maškare?

Maškare, odnosno poklade odvijaju se u razdoblju od Sveta tri kralja ( 6.1.) pa sve do Čiste srijede ili Pepelnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada su maškare svatko ima priliku biti netko drugi, neovisno o dobi. Tako u maškaranim povorkama često susrećemo ratnike, princeze, djecu maskiranu u jagode...

Maškare su se najvjerojatnije razvile iz rimskih bakanalija, ali i iz magijskog vjerovanja u gojenje zlih sila i protjerivanju zime. Kada su maškare, česta su i socijalna značenja maski, jer se kroz maskiranje često prikazuje i društvena kritika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najpoznatija karakteristika vremena kada su maškare je buka koju najčešće proizvode grupe maskiranih ljudi. Najpoznatije takve grupe su baranjske buše, vojvođanski i slavonski bušari i zvončari koji su najprepoznatljiviji po svom izgledu.

Oni nose kožune od ovčje kože, a na glavi imaju maske s velikim nosom i rogovima, dok su im u rukama najčešće toljage, a oko struka imaju zvona pomoću kojih stvaraju buku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo