IZOLACIJA MOŽE TRAJATI I 20 DANA: / Epidemiolog Bernard Kaić objasnio zašto se produljuje na toliko, ali i na koje simptome obavezno trebate pripaziti

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Bernard Kaić tvrdi da se izolaciju treba produljiti kod osoba koje i dalje imaju povišenu temperaturu ili izražene druge simptome kao što je kašalj

11.12.2020.
10:19
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Dr. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a, objasnio je za Jutarnji list kada se stječu uvjeti za produljenje izolacije koja inače traje deset dana, tko o tome odlučuje i koje simptome treba imati da bi se ostalo na kućnom liječenju covida-19. Kaić kaže da se kriteriji za završetak izolacije temelje prije svega na podatku o početku simptoma i kliničkoj slici bolesti.

"Za oboljele s blagom ili umjerenom kliničkom slikom koje nisu imunokompromitirane, preporučeno trajanje izolacije je najmanje deset dana od prvog dana bolesti, a izolaciju treba produljiti kod osoba koje i dalje imaju povišenu temperaturu ili izražene druge simptome kao što je kašalj bez poboljšanja. Za oboljele s teškom kliničkom slikom ili imunokompromitirane osobe preporučeno trajanje izolacije iznosi najmanje 14, odnosno 20 dana, uz također ispunjen kriterij o poboljšanju kliničke slike", objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da o prestanku izolacije odlučuje liječnik koji se brine o bolesniku, na temelju preporuka HZJZ-a koje se temelje na dosadašnjim spoznajama o trajanju zaraznosti i podložne su promjenama. Na pitanje koliki je postotak onih kojima bolest traje dulje od deset dana, rekao je da služba za epidemiologiju zaraznih bolesti ne prikuplja rutinski te podatke.

Image
PREBOLJELI STE COVID I NADATE SE POVRATKU NA NORMALNO? Ništa od toga...; Znanstvenik: /

'Pravila igre ista su za sve'; Evo što sada ipak smijete raditi

Image
PREBOLJELI STE COVID I NADATE SE POVRATKU NA NORMALNO? Ništa od toga...; Znanstvenik: /

'Pravila igre ista su za sve'; Evo što sada ipak smijete raditi

Liječenje nehospitaliziranih osoba

Upitan treba li i koje lijekove uzimati osoba koja tijekom liječenja od covida-19 nije trebala hospitalizaciju, kaže da je liječenje oboljelih takvih osoba simptomatsko, prema uputama liječnika obiteljske medicine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odnosi se na snižavanje tjelesne temperature, rehidraciju, ublažavanje bolova i drugo, ovisno o simptomima. Svakako treba napomenuti da oboljele osobe trebaju biti u izolaciji i fizički se odvojiti od ostalih ukućana kako bi se smanjio rizik njihova zaražavanja", upozorava Kaić za Jutarnji list.

Dodaje da procjenu o potrebi za kisikom donosi liječnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osobe s izraženim kašljem, povećanom frekvencijom disanja, kratkim dahom, povišenom tjelesnom temperaturom koja se ne spušta nakon primjene antipiretika, narušenim općim stanjem, poremećajem svijesti, izrazito niskim ili visokim krvnim tlakom ili dehidracijom, trebaju se javiti liječniku", objasnio je Kaić.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo