'danas marš, sutra štrajk' / 'Kad žene masovno napuste radna mjesta i prekriže kućanske obveze, tad će potaknuti krah izrabljivačkog sustava u kojem živimo'

Image
Foto: Lara Varat

Vlast žene doživljava kao 'obnoviteljice nacije, skrbiteljice, odgajateljice i spremačice, čistačice i kuharice, jeftinu radnu snagu'

8.3.2022.
10:35
Lara Varat
VOYO logo

Danas je 8. mart, Međunarodni dan žena. Danas se, kao i svake godine, održava marš pod parolom „Danas marš, sutra štrajk“ koji organizira feministički kolektiv faKTIV. Njihovo područje djelovanja obuhvaća borbu za radnička i socijalna prava, borbu protiv rodno uvjetovanog nasilja prema ženama te zalaganje za reproduktivna i seksualna prava.

Razgovarali smo s njima o cilju marša koji se danas održava već šestu godinu za redom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Danas marš, sutra štrajk'

„Kao i prethodnih godina, i ove ćemo borbeno marširati uz glasnu poruku: “Danas marš, sutra štrajk”. Nema prikladnijeg dana od 8. marta za prisjećanje i slavlje borbe radnica kojima dugujemo prava o kojima govorimo, radnica koje su gubile i poslove i zdravlje, slobodu i živote da bi se izborile. No, ne možemo se oslanjati samo na sjećanje i nostalgiju, na nama je da tu borbu nastavimo.

Danas smo mi te radnice koje se moraju suprotstaviti svima koji nas žele ušutkati, oduzeti nam izboreno i zatrti nam prava. Mi koje marširamo moramo nastaviti borbu za sve djevojčice i djevojke, penzionerke, izbjeglice, migrantkinje, trans i interspolne osobe, beskućnice, za sve radnice i ostale koje se u ovom trenu ne mogu boriti za sebe. Na nama je da se borimo i za one kojima ćemo borbu ostaviti u nasljeđe“, kazali su nam iz faKTIVA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Lara Varat

Izvor: Lara Varat

Tvrde da su marševi i štrajkovi na 8. mart sve masovniji te da su svakim organiziranim štrajkom, mjesecima planiranim maršom i svakom neposrednom akcijom, korak bliže globalnom ženskom štrajku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Feministkinje diljem svijeta povezuju se i ujedinjuju kako bi jednog dana zajednički pružile otpor, kako bi stale u štrajk. Kad žene prestanu raditi na jedan dan, cijeli svijet će stati. Kad žene masovno napuste radna mjesta, bilo u uredu ili dnevnoj sobi koja je istovremeno i dječji vrtić, kad prekriže sve kućanske obveze natisnute u planeru prije i poslije posla, kad odbiju treći šefov poziv tijekom slobodnog vikenda, tad će žene potaknuti krah izrabljivačkog sustava u kojem živimo, kapitalističkog sustava koji je ionako u pukotinama.

'Svaki marš je zalog za budućnost'

Sustava koji nam oduzima naše pravo na rad, ali i odmor, pravo na pobačaj i zdravstvenu skrb, pravo da živimo normalnim životom - pošteno plaćene, zaštićene od nasilja, bez straha od siromaštva u starosti, bez straha da si u sedamdesetim godinama života nećemo moći priuštiti potrebne lijekove i platiti režije, već biti osuđene na oglase za zapošljavanje umirovljenica ili skupljanje boca po kontejnerima. Osigurati budućnost u kojoj će ženski, kao i svaki rad, biti vrednovan i plaćen, socijaliziran i raspodijeljen, nije lako, i jasno nam je da se u ovom trenu čini neizvjesno pa i nemoguće. Zato moramo biti povezane. Nije jednostavno, ali zato je svaka pobuna, svaki marš, svaki makar jednosatni štrajk zalog za budućnost“, poručuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Međunarodni dan žena /

Danas slavimo 8. mart: Prisjetimo se kako su se žene borile za jednakost i svoja prava

Image
Međunarodni dan žena /

Danas slavimo 8. mart: Prisjetimo se kako su se žene borile za jednakost i svoja prava

I u Hrvatskoj se žene susreću s brojnim problemima i diskriminacijom. Ove godine koncentracija je na tri sistemska problema: ignoriranje nasilja prema ženama, dugogodišnje zatiranje radničkih prava s novim Zakonom o radu u pripremi te nedostupnost pobačaja u javnozdravstvenim bolnicama koje su zakonski obavezne osigurati tu zdravstvenu uslugu.

„Žene se suočavaju s nizom premreženih problema, od zakonske razine do stvarnosti na radnim mjestima, ulicama, učionicama i kabinetima, liječničkim ordinacijama i bolnicama. Zadnjih godina svjedočimo sve glasnijem progovaranju žena o nasilju koje su proživjele, o seksualnom zlostavljanju na fakultetima i radnim mjestima, o fizičkom i psihičkom zlostavljanju, o osvetničkoj pornografiji. I kad te hrabre glasove te zalaganje i rad  feminističkih organizacija prate adekvatne zakonske promjene, poput konačnog prepoznavanja silovanja, a ne sramotne kategorije spolnog odnosa bez pristanka, provedba tih zakona i dalje kaska. Žene se ne osjećaju pozvane prijaviti nasilje, a i kad ga prijave često izostaje njihova zaštita i sustavna podrška.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Žena u Hrvatskoj se nastaoji odgovoriti od pobačaja'

Novi zakon o pobačaju iščekujemo već pet godina, a u međuvremenu je ovaj zahvat sve nedostupniji i skuplji. Žene u Hrvatskoj na sve se načine nastoji odgovoriti od pobačaja. Prisiljava ih se da ga otplaćuju na rate u privatnim klinikama jer im plaća nije dovoljna kako bi pokrila stanarinu, režije i zdravstvenu skrb koja mora biti besplatna u sustavu javnog zdravstva. Šalje ih se na ilegalna savjetovanja u kojima se ne poštuje njihova odluka i tako im se oduzima vrijeme od roka unutar kojega je dozvoljen pobačaj. Ispred našeg se prava stavlja samovolja liječnika i liječnica koji ne žele obavljati pobačaje, a koja polako poprima kolektivnu karakter, kao u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici “Sveti duh”, u kojoj svi ginekolozi i ginekologinje koriste priziv savjesti“, kazale su iz faKTIVA.

Poslale su i poruku vladajućima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Prekomforni ste. Komfor će vam dokinuti organizirane i hrabre žene, žene koje solidarno staju jedna uz drugu. Prelako pristajete na pravila igre za koju ste do jučer vikali da je skrojena za druge, nauštrb većine. O većini razmišljate samo kad vam je potrebno glasačko tijelo, na nju zaboravljate kad treba braniti dostupno javno zdravstvo, priuštivo stanovanje, plaće od kojih bi radnice i radnici mogli živjeti. Dvostruki standardi vaša su početna i završna postavka. Navedimo samo jedan recentan primjer, brzo ste i lako uspostavili hitnu liniju za pomoć izbjeglicama iz Ukrajine na području Zagreba, a takvu ste liniju ranijih godina odbijali uspostaviti za izbjeglice iz bliskoistočnih zemalja koje su u očaju pristizale u ovaj grad. Preopušteni ste jer ne računate zapravo na snagu i moć onih koje su vas izabrale kao predstavnike vlasti. Mislite da je njihov manevarski prostor ograničen na glasačku kutiju. U tome se, eto, varate. Ukratko, računajte na nas, ali ne na način na koji bi htjeli.

Žene doživljavate kao obnoviteljice nacije, skrbiteljice, odgajateljice i spremačice, čistačice i kuharice, jeftinu radnu snagu. E, pa mi nećemo biti inkubatorice vašem učmalom i duboko nepravednom sistemu. Mi smo borkinje i radnice, mlade i stare, ujedinjene i organizirane, mi smo razlog zbog kojeg ćete strahovati za vlastite pozicije moći“, snažno su poručile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kraj su naglasile: „Zauzmite ulice svojih gradova i sela. Marširajmo danas, hodanjem stvarajmo stazu za ženski štrajk u budućnosti. Ponavljamo, kada mi stanemo, stat će cijeli svijet“.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo