KAD POGLEDAMO OSTALE, NAMA JE ZASAD I DOBRO; Capak govorio o lockdownu: / 'Može biti segmentalno, ali i horizontalno...'

Image
Foto: RTL/Screenshot

Očito postoji želja stožera da izbjegnu potpunu karantenu, a iz svega je očita i veća sklonost proljetos omraženom liberalnom švedskim modelom

20.10.2020.
19:03
RTL/Screenshot
VOYO logo

Koliko god hrvatski poduzetnici i građani bili nezadovoljni epidemiološkim mjerama, zanimljivo je da Hrvatska zapravo ima jedan od najliberalnijih pristupa epidemiji, mogli bismo reći da smo bar po tom pitanju postali najšvedskija zemlja u Europi, premda su naši stožeraši još prije par mjeseci bili jako skeptični prema švedskom modelu. A radikalne epidemiološke mjere u svijetu ponovo postaju popularne, "lockdown" više nije iznimka, a nije niti policijski sat. Čudili smo se kad su ga uveli u Srbiji, a evo uvodi se i u Sloveniji, javlja RTL.

Već je u ponedjeljak ujutro Ljubljana podsjećala na grad duhova, od utorka navečer pustoš će biti još izraženija. Vlada je na mjesec dana proglasila stanje epidemije, imaju 345 zaraženih unazad dva tjedna na 100 tisuća stanovnika, bilježi se eksponencijalni rast, i zato noću uvode policijski sat, a danju okupljanja ograničavaju sa deset na najviše šest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Državljani su malo razočarani jer komunikacija sa strane vlade nije dobra - jedan kaže jedno, drugi nakon sat vremena kaže nešto sasvim drugo, tako da državljani mjere još uvijek poštuju, ali žele bolju komunikaciju sa strane vlade", kaže novinar Miha Orešnik.

Image
NE SMIJU NOSITI MASKU, ALI MORAJU: /

'Znam da sam rizičan, ali što bih trebao? Zatvoriti se u četiri zida do kraja života?'

Image
NE SMIJU NOSITI MASKU, ALI MORAJU: /

'Znam da sam rizičan, ali što bih trebao? Zatvoriti se u četiri zida do kraja života?'

Situacija u BiH i Srbiji

Bosna i Hercegovina ima osjetno bolju situaciju nego Slovenija, nešto bolju i nego Hrvatska, ali još od prošlog tjedna u Sarajevu vrijedi obaveza nošenja maski i na otvorenom. I to uz rigorozne kazne. "To građanima svakako nije bila draga odluka, ali s obzirom da su kazne od 600 do 1500 maraka može se reći da se građani Sarajeva pridržavaju tih mjera", istaknula je novinarka JovankaNina Todorović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Beogradu su već iskusili policijski sat, a iako su brojke novozaraženih posljednjih dana bolje nego u susjednim zemljama, pa tako i od hrvatskih, najveća dvorana u Beogradu već je ponovo pretvorena u privremenu bolnicu.

"Vojska Srbije će pratit razvoj epidemiološke situacije i još jednom je pripremljena arena za prihvat pacijenata i sve će bit spremno kad vlasti zatraže", rekao je srpski ministar obrane Aleksandar Vulin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ovo je praška jesen 2020. Unatoč najvećoj stopi zaraze u Europi, čak 859 slučajeva u 14 dana na 100 tisuća stanovnika, dio građana nedjelju je odlučio provesti na ovaj način, bez maski i distance, ispoljavajući frustracije time što ne rade kafići i restorani, i ne može se na utakmice. Vlada još razmišlja o potpunom "lockdownu", ali su naručili hitnu proizvodnju bolničkih kreveta za potencijalnu poljsku bolnicu usred Praga.

"Od premijerova poziva do prve isporuke proći će samo tjedan dana. Ovo je, naravno, vrlo posebna situacija za nas", kaže direktor tvornice za proizvodnju namještaja Tomaš Kolar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drastične mjere

I na ulicama Bratislave se prosvjeduje protiv korona mjera. Slovačka ima osjetno bolju situaciju nego Češka, još blaže mjere, ali zato planiraju potez dosad nezabilježeni u Europi.

"Masovno testiranje svih naših građana. To će se napraviti tijekom iduća dva vikenda", govori slovački premijer Igor Matovič.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Belgija se, kako priznaje ministar zdravstva, suočava sa tsunamijem novih slučajeva, a vlast je izgubila nadzor nad onim što se događa. Zato se i nitko ne buni što su od danas na četiri tjedna zatvoreni svi barovi i restorani. "Istina je, teško nam je, ali stvar je u tome što ne možemo riješiti problem COVID-a jer ljudi nisu disciplinirani", poručio je vlasnik restorana u Bruxellesu Henrique Martins.

Iako i Velika Britanija bilježi drastičan rast novozaraženih, negdje na razini Slovenije, mjere se uvode po najugroženijim zonama. Jedino se Wales odlučio na potpuno zatvaranje svega od petka pa iduća dva tjedna. Bit će zabranjeni čak i posjeti drugim kućanstvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je zatvaranje najkraće koje možemo postići, ali to znači da će morati biti oštro i duboko kako bi imalo utjecaj koji nam treba na širenje virusa", istaknuo je velški premijer Mark Drakefort.

Što je 'lockdown'?

Taj ovih dana toliko spominjani izraz "lockdown", kako smo doznali od Krunoslava Capaka, zapravo nema točnu definiciju. "Pod lockdownom se podrazumijeva zatvaranje određenih aktivnosti ili prometa ljudi, resursa i drugog, to može biti segmentalno a može biti i horizontalno, dakle kompletno. Neka posebna definicija koja bi se primjenjivala za sve zemlje u Europskoj uniji ne postoji", tvrdi ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali očito postoji želja stožera da "lockdown" izbjegnu, a iz svega je očita i veća sklonost proljetos omraženom liberalnom švedskim modelom. Jer mnoge europske zemlje, čak i one s boljom situacijom nego što je ima Hrvatska, koja sada već ima prosjek od 194 zaražena u 2 tjedna, rješenje za jesenski val nalaze upravo u drastičnijim mjerama, uključujući zatvaranja.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo