Evo tko najviše izostaje /

'Kad je glasanje vidim neke koje ne znam': Zastupnici na produljeni vikend otišli još - prekjučer

Sve vam je to normalno, uvjeravaju nas sami zastupnici - jer petak je, dugi je vikend, i pored svega - nema glasovanja

5.10.2018.
21:58
VOYO logo

Pred nama je produljeni vikend u Hrvatskoj. Već postaje tradicija - nema kvoruma - nema glasovanja - jer rijetki su zastupnici u petak bili na poslu u Sabornici. 

"Nažalost situacija je takva da se može samo ući i izići iz Sabora, i to je kao da ste bili taj dan u saboru", kaže zastupnik Goran Aleksić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to očito više nije ni tajna, ni sramota.

"Da, šaljemo lošu sliku u javnosti, definitivno šaljemo", ističe SDP-ov Peđa Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na odborima nisu bili, jer bio je samo jedan i to prije početka sjednice. U klubovima zastupnika isto... A očito ni na raspravi.

"Ja inače, da budem iskren, kad raspravljam o nekoj temi draže mi je da nema nikog da me ne ometaju", iskreno će SDP-ov Arsen Bauk.

Raspravljalo se o ublažavanju posljedica elementarnih nepogoda, no od zastupnika HSS-a čijih se birača to najviše tiče - bila su samo dvojica, a nikog, kad smo ih potražili - nije bilo ni u njihovu klubu. Oni koji su očito bili u Saboru - bez iznimke su nam to i napomenuli....

Sve vam je to normalno, uvjeravaju nas sami zastupnici - jer petak je, dugi je vikend, i pored svega - nema glasovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada nema glasovanja onda je i manje ljudi...", istiuče HDZ-ov Miro Kovač.

Je li vama to normalno?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa čujte, opet vam ponavljam, jednostavno moje iskustvo...dosta sam bio i po svijetu da kad nema glasovanja ima manje ljudi", dodaje Kovač.

"Kad je glasanje ja određene ljude vidim, a ne znam o kome se radi", iskreno će Miro Bulj.

"Neki kolege sigurno imaju opravdane razloge, neki su bolesni, ali ne može 150 ljudi bit bolesno", dodaje Grbin.

Pretpostavljamo da ne može, ali to je ionako opravdani izostanak. Oni koji se cijele prošle godine nisu drznuli niti opravdati svoj izostanak - platili su 40 tisuća kuna, dakle - svi ukupno niti tri saborske plaće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U šest rujanskih radnih dana neopravdano izostalo šestero zastupnika

Šestero od 151 zastupnika neopravdano je u rujnu izostalo sa skupne sjednice Hrvatskog sabora, a najviše su, po tri dana, izostali Mostov Slaven Dobrović i nezavisni Željko Glasnović, pa će im mjesečni paušali biti umanjeni za po 450 kuna.

Od šest dana, koliko je Sabor skupno zasjedao, dva je izostao nezavisni Željko Lacković, a po jedan Ana-Marija Petin (HSS), Božo Petrov (Most) i nezavisni Marko Vučetić, pa će im paušali, koji iznose 1500 kuna, biti umanjeni za 300, odnosno za po 150 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novčano kažnjavanje zastupnika zbog neopravdanih izostanaka ušlo je u drugu godinu, s time se krenulo od lanjskog srpnja na poticaj Mosta.

Najviše ih izostalo u prosincu

Najviše zastupnika, 27, izostalo je u lanjskom prosincu i srpnju (26), a najmanje u travnju ove godine, kada je izostala samo zastupnica Bruna Esih (NZH).

Zastupniku se izostanak opravdava ako je bio bolestan, što mora potvrditi liječnik, ako je imao smrtni slučaj u obitelji, ako se morao odazvati sudu ili biti na društvenim, političkim i inim skupovima na koje je pozvan.

Opravdava mu se i izostanak zbog sudjelovanja na sjednicama općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo