Josipović: Zašto je klapa HRM-a svirala za Gotovinu?

16.6.2010.
10:44
VOYO logo

Predsjednik želi znati je li klapa Sveti Juraj, inače u sastavu Hrvatske ratne mornarice, na koncertu nastupala bez znanja nadležnih osoba u Glavnom stožeru i MORH-u, ili uz njihovu suglasnost. Na koncertu na kojem se skupljala financijska potpora optuženim generalima, ali je zapravo to bio politički događaj na kojem je napadan državni vrh i demokratski izabrana vlast, nazočila su, navodno, i dvojica visokih časnika HV-a.

arti-201006140071006Riječ je, kako saznaje Jutarnji list, o Dragiši Konzi, pomoćniku admirala Ante Urlića, zapovjednika HRM-a, i zamjeniku ravnatelja personalne središnjice HRM-a Ivanu Zeliću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na koncertu potpore Gotovini i drugim optuženim generalima u nedjelju skupljeno je 400.000 kuna, a HTV je održao i direktan prijenos, zbog čega bi se koncert mogao izroditi u diplomatski skandal s ozbiljnim posljedicama.

Naime, već u ponedjeljak su diplomatski krugovi u Zagrebu izražavali neskriveno čuđenje nad odlukom HTV-a da u tjednu presudnom za nastavak pregovora o poglavlju 23 emitira koncert namijenjen potpori umirovljenim generalima optuženima u Haagu i Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na samom koncertu čula se potpora organizatora osobama osuđenima za ratne zločine u RH, što se odnosilo i na Mirka Norca, koji je pravomoćno osuđen. No, pravi problem predstavlja sudjelovanje klape Sveti Juraj, koja je službena formacija Hrvatske ratne mornarice, a svi njezini članovi su djelatna vojna lica. Svaki nastup klape odobravaju nadležna tijela Ministarstva obrane, a zapravo su podređeni zapovjedništvu HRM-a.

Skandalozna je činjenica i da šef MORH-a Branko Vukelić, uključujući i državne tajnike Željka Goršića i Matu Rabotega, uopće dopuste nastup klapi HRM-a na tom, najblaže rečeno, dvojbenom događanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke od zemalja EU-a koje su donedavno bile nesklone otvaranju pregovora, već dulje izražavaju nezadovoljstvo činjenicom da hrvatske vlasti financiraju obranu Gotovine i uz sredstva koje njegovi odvjetnici dobivaju od Haškog suda. Te su primjedbe diplomati iznosili predstavnicima hrvatske Vlade, pa je zato i nevjerojatno da su se MORH i javna televizija ujedinili u potpori Gotovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo