bivši predsjednik /

Josipović za beogradsku 'Politiku': 'HDZ u Hrvatskoj žmiri na ustašofiliju. U Srbiji snažno sikće četnička zmija'

Image

'HDZ vodi dvoličnu politiku. Kad razgovaraju u Izraelu ili u europskim institucijama, veliki su antifašisti. Međutim, u zemlji žmire na ustašofiliju'

6.2.2017.
8:49
VOYO logo

"HDZ vodi dvoličnu politiku. Kad razgovaraju u Izraelu ili u europskim institucijama, veliki su antifašisti. Međutim, u zemlji na oba oka žmire na ustašofiliju, koja je sve izraženija", rekao je bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović u razgovoru za beogradsku "Politiku", ali i dodao kako u Srbiji "snažno sikće i četnička zmija".

Povijest je pokazala da su jedna drugu hrabrile i poticale. Uvijek kada je zasiktala jedna, činila je to i druga - kazao je Josipović te dodao da ako se pogleda u povijest "često su se rame uz rame zajedno borile za račun okupatora". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali, u Hrvatskoj je oduvijek bio dominantan antifašizam, vjerujem da će tako ostati, usprkos agresivnoj politici koja želi da promijeni povijest, još više, da utječe na budućnost. Nadam se da će i u Srbiji proeuropska i antifašistička politika odnijeti konačnu prevagu", kazao je Josipović. 

Smatra kako politička desnica nameće mentalitet u kojem je mjera hrvatstva "ne koliko se voli hrvatska domovina, već koliko se ne voli Srbija". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima toga i u politici, medijima, na ulici. Ali, moram reći, Hrvatska i Srbija kao da su blizanci. I u Srbiji primjećujem slične tendencije u odnosu na Hrvatsku. Ta kultura mržnje objektivno šteti objema državama i otvara spiralu sukoba kojoj ne vidimo kraj", kazao je Josipović u intervju beogradskoj "Politici".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo