Josipović tražio da Dnevnik vodi Šprajc, a ne Čuljakica?

16.1.2010.
0:46
VOYO logo

Naime, Hrvatski helsinški odbor je dobio informaciju da je Ivo Josipović svoje sudjelovanje u središnjem Dnevniku javne televizije uvjetovao zahtjevom da emisiju u ponedjeljak 11. siječnja 2010. ne vodi Dijana Čuljak Šelebaj, već Zoran Šprajc.

Voditeljica Čuljak Šelebaj tražila je od glavne urednice informativnog programa Hloverke Novak-Srzić pomoć u dobivanju intervjua s Josipovićem, a ona joj je pak rekla da šef Josipovićevog izbornog stožera Mirando Mrsić uvjetuje intervju time da Dnevnik ne vodi ona već Šprajc. Hloverka je zatim nazvala Šprajca i tražila ga da vodi Dnevnik, što je voditelj odbio rekavši da bi se time prekršili etički i profesionalni standardi novinarstva. Hloverka je zatim ponudila da će ona osobno voditi dnevnik, na što je Čuljak Šelebaj zaprijetila javnim skandalom, prenosi Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nismo ništa tražili, Josipović je razgovarao s Dijanom Čuljak Šelebaj. Ova su podmetanja samo refleksija trenutačnog stanja na HRT-u, afera ni iz čega. Ni tijekom kampanje nismo se miješali u uređivačku politiku medija niti smo birali suradnike a ne činimo to ni sada, kazao je Mirando Mrsić za Novi list.Nakon daljnjih konzultacija urednica je obavijestila voditeljicu Čuljak da Ivo Josipović ipak pristaje na intervju pa je on je održan, piše u priopćenju HHO-a.

Predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak je iste dramatične večeri nazvao Josipovića, koji mu je rekao da nitko nije ultimativno tražio da intervju ne vodi Dijana Čuljak, no da smatra da bi bilo normalnije kad bi dnevnik i intervju vodio Šprajc, budući da raspolažu informacijom o tome da je Dijana Čuljak bila jedna od glavnih savjetnica u stožeru Milana Bandića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dijana Čuljak Šelebaj nije željela komentirati ovaj slučaj, kao ni Hloverka Novak-Srzić, koja se četiri dana nije očitovala HHO-u. HHO zato zahtijeva od Programskog vijeća HRT-a i drugih nadležnih službi "temeljitu istragu te javno i hitno objavljivanje rezultata" kao i "zaštitu urednika i voditelja HRT-a od političkog utjecaja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo