Josipović traži smjenu Gordana Jandrokovića

'Prijedlog liste veleposlanika, umjesto Vlade koja to treba napraviti prema Ustavu, poslao je ministar Jandroković.

18.8.2011.
16:29
VOYO logo

Predsjednik Ivo Josipović vratit će, kako je rekao, kvaziprijedlog veleposlanika Vladi jer prijedlog veleposlanika prema Ustavu podnosi Vlada, a ne ministar vanjskih poslova.

"Ono što je ministar učinio, nadam se da nije politika ove Vlade i predsjednice Jadranke Kosor i nadam se da će ministar snositi političku odgovornost", kazao je Josipović, te na pitanje treba li smijeniti ministra Gordana Jandrokovića odgovorio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To bi bilo normalno jer ne poštuje predsjednika ni institucije i iznosi neistinu."

Ministrovo ponašanje šteti državi

Josipović je naveo i kako Jandrokovićevo ponašanje šteti državi, te se zapitao što o nama misle u inozemstvu kad vide da "ministar vanjskih poslova po svim medijima neosnovano pljuje i etiketira".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija odbacio je poziv koji mu je uputio predsjednik države, a taj je – da podnese ostavku.

"Prije svega, nisam pogriješio ni za jedan milimetar! Uvjeren sam da sam postupio po proceduri. Ne znam tko savjetuje predsjednika", kaže Jandroković i ponavlja još jednom da nije pogriješio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jandroković: U nedostatku argumenata traži se moja smjena

"Zahtjev za mojom smjenom doživljavam kao skretanje pozornosti sa same suštine problema. Radi se o listi karijernih diplomata i vjerojatno se u nedostatku argumenata traži moja smjena", protumačio je Jandroković Josipovićev zahtjev.

Premijerka Jadranka Kosor najavila je konferenciju za novinare u 16 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, sukob predsjednika i Vlade oko imenovanja veleposlanika traje već neko vrijeme. Gordan Jandroković išao je najdalje u optužbama na račun predsjednika države, te mu je spočitnuo kako odugovlači s imenovanjima kako bi iduća vlada postavila svoje kadrove na ključne pozicije u diplomaciji.

I sama predsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je prije tri dana u Rijeci kako ne bi bilo dobro da se odugovlači s imenovanjima veleposlanika. Tada je navela da će predsjedniku uputiti pismo, pozivajući ga na što hitniji sastanak i dogovor. Rekla je i da je iznenađena načinom na koji je predsjednik SDP-a Zoran Milanović komentirao taj slučaj. On se, inače, založio za odgodu imenovanja, pozvavši na suzdržanost i rješavanje tog pitanja nakon izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam upućen konkretno u ovaj spor, ali ono što znam jest da HDZ-ova Vlada pokušava sprovoditi praksu političkih imenovanja i nametanja prije istraživanja volje građana na izborima u studenom i uhljebljenja svojih političkih sljedbenika u zadnji trenutak. To je u suprotnosti s interesima države jer minimum je pristojnosti vidjeti koja će Vlada voditi zemlju i da onda ta Vlada u ime građana i u suradnji s predsjednikom izabere taj profesionalni i politički dio diplomatskog kora, ovisno o lokacijama i našem političkom interesu na pojedinim točkama", izjavio je za Danas.hr Radimir Čačić iz HNS-a.

Dodaje da je "nametanje političkih imenovanja, znajući da će izgubiti izbore očekivana, predvidiva i standardna praksa HDZ-a u službi njihovih najplićih parcijalnih i stranačkih interesa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A. B.

Vezani članci:

arti-201107260342006 arti-201107180457006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike