JOŠ JEDNA ISTRAGA PROTIV TODORIĆA! / Prebacio 1,25 milijuna eura na off-shore tvrtku, pristup računu ima samo dvoje ljudi

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Koncem 2013. Agrokor je američkom nekretninskom fondu W. P.

25.3.2019.
8:40
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Početkom godine Državno odvjetništvo pokrenulo je još jednu, treću u nizu, istragu u slučaju Agrokor kojom su, kako se neslužbeno doznaje, obuhvaćeni osnivač i bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić, bivša izvršna dopredsjednica Agrokora za poslovanje i poslovni razvoj Piruška Canjuga te Ante Huljev, nekadašnji direktor u tom koncernu zadužen za građevinske investicije.

Njih se tereti za kazneno djelo zloporabe položaja u gospodarskom poslovanju, kojim su oštetili Agrokor pribavivši sebi ilegalnu imovinsku korist u iznosu od 1,25 milijuna eura, piše Jutarnji list dodajući kako je zanimljivo da tužiteljstvo o ovoj istrazi protiv Todorića uopće nije izvijestilo javnost, ali ju je u međuvremenu potvrdio zagrebački Županijski sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ISTRAGA O SLUČAJU AGROKOR PRODULJENA ZA ŠEST MJESECI: /

Mali podsjetnik na sva imena koja su njome obuhvaćena

Image
ISTRAGA O SLUČAJU AGROKOR PRODULJENA ZA ŠEST MJESECI: /

Mali podsjetnik na sva imena koja su njome obuhvaćena

Zaobilazili klasično kreditiranje

Izvori Jutarnjeg lista kažu kako se mogući razlog tomu krije u činjenici da je za vođenje svakog novog postupka protiv Todorića, nakon što ga je Velika Britanija izručila Hrvatskoj, potrebna suglasnost britanskih vlasti te da je ishođenje suglasnosti od Londona za novi postupak navodno još u tijeku.

Nova istraga odnosi se na tzv. sale-leaseback ugovore između Agrokora i američkog nekretninskog fonda W. P. Carey iz 2013. godine. Agrokor je s tim fondom zaključio više ugovora o prodaji svojih nekretnina, skladišta, supermarketa i hipermarketa te povratnog najma prostora. Drugim riječima, Agrokor je W. P. Careyju prodavao svoje nekretnine i tako u svakoj transakciji dobivao iznose od više desetaka milijuna eura svježeg kapitala dok je istodobno s tim fondom ugovarao dugoročni najam tih nekretnina. Smatra se da je time Agrokor zaobilazio klasično kreditiranje kod poslovnih banaka, a ujedno je mogao iskazivati manju zaduženost u financijskim izvješćima. No, tužiteljstvo ne inkriminira sale-leaseback ugovore kao takve, nego "curenje" dijela sredstava prilikom njihove realizacije, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fiktivno pokriće za izvlačenje novca

Naime, koncem 2013. godine, u petoj takvoj transakciji, Agrokor je W. P. Careyju prodao i odmah uzeo u najam više maloprodajnih trgovina za iznos od oko 67 milijuna eura prilikom čega je Agrokor jednoj tvrtki u Švicarskoj isplatio 1,25 milijuna eura za usluge posredovanja i savjetovanja u spomenutom poslu. Istražitelji su utvrdili da je plaćanje švicarskoj tvrtki u prosincu 2013. naložio sâm Todorić uz navodno sudjelovanje Piruške Canjuge, dok je nalog operativno proveo Ante Huljev.

Nadalje se ispostavilo da je novac zapravo bio isplaćen na račun off-shore tvrtke u Švicarskoj, jedne od onih koje osnivaju tamošnji, za to specijalizirani odvjetnici kako bi stvarni vlasnik ostao nepoznat. Pritom nisu pronađeni ikakvi "tragovi" poslovne aktivnosti te tvrtke, poput dokumentacije, specifikacije pruženih usluga ili slično, vezane uz navodno savjetovanje Agrokora. Stoga su istražitelji zaključili da stvarne savjetničke usluge uopće nisu pružene, već da se radilo o fiktivnom pokriću za izvlačenje novca iz Agrokora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da stvarni vlasnik te off-shore tvrtke navodno nije identificiran, prema podacima koje su dobili istražitelji, a kako doznaje Jutarnji list, ispostavilo se da su upravo Piruška Canjuga i Huljev ovlašteni za raspolaganje sredstvima po računu te tvrtke. No, tih 1,25 milijuna eura i dalje je na tom računu, a u međuvremenu su ih švicarske vlasti, prema zahtjevu DORH-a, blokirale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo