SCENARIJI NAKON TEŠKE NESREĆE / Jeste li znali? Banožić ima pravo na povratak u Sabor gdje ga uz finu plaću čekaju druge povlastice i lukrativne naknade

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Izabran je na izborima 2020. godine u Sabor na listi HDZ-a za petu izbornu jedinicu

12.11.2023.
11:42
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Bivši ministar Mario Banožić koji je jučer skrivio prometnu nesreću u kojoj je smrtno stradao 40-godišnji vozač s kojim se Banožić sudario, ima pravo na povratak u Sabor gdje ga uz plaću čekaju i druge povlastice i lukrativne naknade, javlja 24sata.

Izabran je na izborima 2020. godine u Sabor na listi HDZ-a za petu izbornu jedinicu. Kao ministar obrane je imao plaću  od 2.740 eura neto, a sa saborskim povlasticama, ona će biti tek nešto niža. Banožić bi u Saboru, po usporedbi sa zastupnicima  njegovih godina, trebao imati osnovnu plaću od oko 2.300 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na to, kao i svi zastupnici, dobiva zastupnički paušal od 200 eura, a kako je iz Vinkovaca gdje mu je obitelj, ima pravo i na naknadu za odvojen život od 132 eura. Samo s te dvije naknade, mjesečna primanja mu rastu na ukupno 2.632 eura, što je stotinjak eura niže nego je imao kao ministar.

Image
TRAGEDIJA U SLAVONIJI /

Policija se oglasila: Podnijet će kaznenu prijavu protiv Banožića, pogledajte za što ga terete

Image
TRAGEDIJA U SLAVONIJI /

Policija se oglasila: Podnijet će kaznenu prijavu protiv Banožića, pogledajte za što ga terete

Dok kao ministar nije imao pravo na naknade putnih troškova za dolazak na posao, kao saborski zastupnik ima to pravo. Mandat saborskim zastupnicima će završiti sljedeće godine. Nakon što završi, Banožić će imati pravo dobivati još tri mjeseca punu plaću, a zatim tri mjeseca pola plaće saborskog zastupnika. Da je u Saboru proveo duže od godinu dana, onda bi imao pravo na šest mjeseci pune plaće i još šest mjeseci pola plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ne želi u Sabor kao bivši ministar može aktivirati pravo da još šest mjeseci prima punu ministarsku plaću od 2.740 eura, a zatim još šest mjeseci pola plaće.

POGLEDAJTE VIDEO: Neslužbeno doznajemo: Banožić nije bio pod utjecajem alkohola

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija podnosi kaznenu prijavu

Detalje prometne nesreće iznijela je i PU vukovarsko-srijemska, a u svojem priopćenju navode i da će protiv Banožića biti podnesena kaznena prijava.

"Očevidom prometne nesreće, kojim je rukovodila zamjenica Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru, utvrđeno je kako je 44-godišnji vozač (državni dužnosnik) osobnog vozila vinkovačkih registarskih oznaka, krećući se iz smjera Vinkovaca u smjeru Županje, obavljao radnju pretjecanja s lijeve strane teretnog vozila koje se ispred njega kretalo u istom smjeru, a da se nije uvjerio da to može učiniti na siguran način ne ometajući promet iz suprotnog smjera, uslijed čega je došlo do udara prednjeg dijela osobnog vozila u prednji dio kombi vozila (teretno vozilo) pulskih registarskih oznaka kojim je iz suprotnog smjera upravljao 40-godišnjak. Uslijed zadobivenih ozljeda 40-godišnji vozač je preminuo na mjestu događaja, dok su 44-godišnjeg vozača djelatnici hitne medicinske pomoći prevezli u Opću županijsku bolnicu u Vinkovcima te potom u Klinički bolnički centar Osijek na daljnje liječenje", navode iz policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog sumnje da je kršenjem prometnih propisa izazvao prometnu nesreću, protiv 44-godišnjeg vozača će Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru biti podnesena kaznena prijava za kazneno djelo Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu", dodaju iz policije.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo