nisu opasni za ljude / Ugriz lisice nije nimalo bezazlen: Cijepit će ih protiv bjesnoće 'kolačićima' iz - zraka

Cijepljenje protiv lisica obavljaju piloti iz zraka koji po cijeloj Hrvatskoj ispuštaju kolačiće s cijepivom

21.9.2019.
21:18
VOYO logo

U tijeku je jesensko cijepljenje lisica protiv bjesnoće, a obavlja se – iz zraka. Deseci zrakoplova s tisućama mamaca za lisice u kojima je cjepivo lete iznad cijele Hrvatske.  Mamci su neškodljivi za ljude i domaće životinje.

Akcija će pokriti cijelu Hrvatsku osim otoka

Mamci s cjepivom protiv lisičje bjesnoće ukrcavaju se u zrakoplove. A budući da će akcija pokriti cijelu Hrvatsku, osim otoka, piloti su spremi na dugačke letove. Primjerice, pilotu Goranu Paviću dodjeljeno je područje južno i jugoistočno od Bjelovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tokom preleta preko cijele zemlje mamci će se jedan po jedan ispuštati iz zraka. U jedan zrakoplov stane ih između 5 i 11 tisuća. Cjepivo se nalazi u mamcu nalik kolačiću, mirisom i okusom primamljivom lisicama. 

"Lisica zgrabi cijeli komad.. Potom ga prožvaće zubima i vakcina ulazi u tijelo životinje", rekao je pilot Anton Karaivanov

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osigurana se da većina lisica dođe u kontakt s cijepivom

Cilj je lisice učiniti imunima na bjesnoću u doba parenja, a mamci koji se polažu iz zrakoplova najučinkovitiji su i najisplativiji.

''Svakih 80 metara imate distribuiran jedan mamak. Upravo takva gustoća distribucije osigurava da većina ciljanih životinjskih vrsta, a to su lisice dođe u kontakt s takvim mamkom", objasnila je Ivana Lohman Janković iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od razloga što se ovoliko pazi na bijesnoću je što ujed bijesne lisice nije nimalo bezazlen. Ivana Lohman Janković kazala je za RTL Danas kako građani imaju veliki benefit od cijepljenja lisica, jer za bjesnoću nema lijeka. 

Mamci se ne ispuštaju iznad naseljenih mjesta, rijeka i jezera, no ako ih se slučajno pronađe, bitno ga je ne dirati jer iako je bezopasan, može izazvati reakcije na koži. A nije korisno ni za kućne ljubimce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako umjesto lisice, kolačić s cijepivom pojede pas, on se ne smatra cijepljenim, nego s njim morate veteriraru. 

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo