Jedete u tramvaju? Slijedi vam 'paprena' novčana kazna!

Zagrebačka Gradska skupština izglasovala je Odluku o prijevozu putnika u javnom prijevozu kojom su propisana pravila ponašanja za putnike, ali i kazne za prekršitelje.

27.9.2013.
14:15
VOYO logo

U Odluci člankom 31. putnicima je zabranjeno: - unositi u vozilo prtljagu, stvari i životinje suprotno odredbama ove odluke; - ometati prometno osoblje u obavljanju službe; - uznemiravati ostale putnike; - bacati otpatke i oštećivati vozilo i njegove oznake; - konzumirati hranu, alkohol i pušiti u vozilu; - ometati naplatu i kontrolu vozne karte, ulaženje i izlaženje iz vozila i smještaj putnika u vozilu; - ulaziti u vozilo kad vozač u vozilu objavi da vozilo ne prima putnike ili da je već popunjeno; - onemogućavati otvaranje i zatvaranje vrata kao i nasilno otvarati vrata na vozilu; - ulaziti i izlaziti iz vozila u pokretu, pridržavati se za vozilo ili voziti na vanjskom dijelu vozila.

"Prometno osoblje će od putnika koji postupa suprotno stavku l. ovoga članka zatražiti da napusti vozilo", stoji u Odluci, prenosi dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koje kućne ljubimce možete prevoziti tramvajem...

Člancima 33. i 34. pojašnjeno je kada se mogu prevoziti životinje.

"Dozvoljen je prijevoz malih kućnih ljubimaca u odgovarajućim ručnim transportnim kutijama. Dozvoljen je i prijevoz većih pasa, ako pas ima brnjicu i vodi se na kratkom povodcu a vlasnik ima propisanu ispravu o upisu i cijepljenju protiv bjesnoće", piše u Odluci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putnik s većim psom može ući samo na prednja vrata i odgovoran je za ponašanje psa, te je dužan očistiti dio vozila ukoliko ga pas "uneredi".

Također, kako stoji u Odluci, slijepe osobe imaju pravo u vozilo uvesti psa vodiča, osobe u invalidskim kolicima rehabilitacijskog psa, djeca s teškoćama u razvoju uz pratnju roditelja i terapijskog psa, a treneri pasa pse u školovanju. U vozilo se smije uvesti i pas/štenac na socijalizaciji u obitelji. Psi moraju nositi službenu ormu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novčanom kaznom od 500 do 800 kuna kaznit će se za prekršaj putnik ako: 1. na zahtjev ovlaštene osobe prijevoznika ne predoči valjanu voznu kartu radi kontrole 2. postupa suprotno članku 31.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo