Mario i Husein /

Jedan radi na +40, drugi na -20: 'Priviknuli smo se i volimo svoj posao'

I dok se mnogi tuže na strahovite vrućine, jedan od junaka naše priče radi na gradilištu boreći se s takvim temperaturama, dok drugi čitave godine radi u hladnjači na -20 stupnjeva

10.8.2017.
18:53
VOYO logo

Mnogi se ovih dana tuže kako im se zbog vrućine baš ništa ne da te da jedva odrade radni dan. Možda bismo se svi takvi mogli ugledati na junake naše sljedeće priče. Oni rade u ekstremnim uvjetima. Jedan na -20, drugi na +40. I obojica, bez obzira na to, kažu, vole svoj posao.

Iz ravne je Slavonije došao je u Zagreb u potrazi za poslom. 21-godišnjem Mariju najvažnije je, kaže, imati svoj kruh. Pa makar za njega radio i 12 sati dnevno. Po najjačem suncu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije baš neki problem za raditi po vrućinama. Navikne se čovjek na sve", priča nam Mario Čičak, koji radi na gradilištu, objašnjavajući nam kako se on i kolege stite od vrućina. "Pijemo dosta hladne vode, malo se umijemo i onda opet dalje."

Dvije su stvari zbog kojih, unatoč svim nedostacima, voli svoj posao. Dobro društvo i uredna plaća, na vrijeme. To je najbitnije", ističe Mario, koji na moru nije bio, ali će nagodinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad dođem kući onda upalim klima i tako se rashladim ili odem na bazene i uživamo u slobodno vrijeme, ali sve ga je manje", priča Mario.

A na drugom kraju grada, sasvim drukčiji uvjeti rada. Neki i na ovako visokim temperaturama na poslu moraju biti u debelim zimskim jaknama. Nije ni čudo kad je njihovo radno mjesto u prostoriji u kojoj je minus 20 stupnjeva.

Na ruke rukavice, na leđa debelu kožnatu jaknu. I krznena kapa jer bez nje se u hladnjaču ne ulazi. Husein ovaj posao radi već 22 godine. 

"Meni je dobro ovdje. Samo kad izađem vani to je veliki šok. Ja imam ovdje minus 20 ili minus deset, ali kad izađemo vani je +40. To nije dobro, Za tijelo, za organizam, za sve", objašnjava nam Husein Zairović, radnik u hladnjači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I opet se ne žali. Najgore mu je bilo, kaže, na moru. Vrućine, zbog stalne izloženosti hladnoći, baš ne podnosi. "I sad i kući kad idem, bolje mi je da ostanem ovdje nego kući da odem."

Jer kući nema klima uređaj. "Nemam mogućnosti za klimu, ali otvorim prozore pa napravim propuh", priča nam Husein.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali nema Husein ni besanih noći. Fizički rad čovjeka najbolje uspava. 

"Ja kad dođem kući samo se istuširam i zaspem k'o slavuj", ističe.

Unatoč svemu svoj posao ne bi mijenjao ni za jedan drugi. Volim ovaj posao. Priviknuo sam se na to", zaključuje Husein.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo