Je, pobijedio je Bero. Što je tu čudno?

Srdačnim pljeskom i sporadičnim povicima 'SDP! SDP!

30.5.2010.
23:36
VOYO logo

Davor Bernardić novi je šef zagrebačkog SDP-a! Međutim, njegovo premijerno obraćanje javnosti nije prošlo bez uzbuđenja.

Iziritirani činjenicom da ne mogu dobiti jasne odgovore kako od pobjednika, tako i od poraženog, novinari su im obojici vikali: "Nismo budale, odgovorite nam na pitanje! Nemojte nas vući za nos!" Ivo Jelušić, naime, nije želio odgovoriti na pitanje hoće li podnijeti ostavku na dogradonačelničko mjesto zbog izjave da će to učiniti ako ne bude imao podršku gradskog SDP-a, što se na izborima i pokazalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bernardić je, pak, prevršio granice strpljenja kada, po tko zna koji put, nije odgovorio na pitanje koji je njegov stav prema projektu Cvjetni, odnosno demonstracijama u Varšavskoj. Ponavljao je kako poštuje odluke Gradske skupštine. Bernardić je, stoga, optužen da stalno ponavlja "fraze i floskule i da se krije iza Skupštine", na što su se čak pobunili neki članovi natiskani na konferenciji za medije kako bi čestitali novom šefu gradske organizacije. Upitali su novinare jesu li tako naučili razgovarati u mandatu Milana Bandića.

Nakon inzistiranja novinara da se izjasni, Bernardić je počeo privoditi presicu kraju i podvukao: "Odluku o tome će donijeti stranka. Odgovornost je najveća na SDP-u, unutar SDP-a je najveća na predsjedniku, ali odluke iza kojih stoji SDP mora donositi SDP", odgovor je "novog Milana Bandića".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neposredno po okončanju konferencije za novinare u gradskim prostorijama SDP-a nestalo je struje.

"Praška je preopterećena", našalio se Bernardić u toj "romantičnoj atmosferi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozivam na jedinstvo, zaboravimo podjele", rekao je Bernardić. Rekao je da se čuo s predsjednikom stranke Zoranom Milanovićem i da će surađivati na projektu pobjede SDP-a na idućim parlamentarnim izborima. Čestitao mu je i predsjednik Republike Ivo Josipović.

U svom govoru Bernardić je kazao kako "između Skupštine i gradske uprave mora biti suradnje! Nećemo bježati od odgovornosti da riješimo taj problem!", kazao je Bernardić, nakon što je ustvrdio kako "SDP Zagrepčane neće iznevjeriti kao što ih nije iznevjerio zadnjih deset godina".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan da bude određeniji kada govori kad govori o "rješavanju tog problema", Bernardić je kazao:

"Svi znate da je Skupština pokušala surađivati s gradonačelnikom, ne samo SDP, nego i druge stranke. Znate da su uslijedile promjene u Holdingu, gdje je kolega Ivo Jelušić, sukladno odluci Skupštine Holdinga, zamijenio Milana Bandića da bi upravljanje na dobrobit građana bilo efikasnije. U sljedećem razdoblju će SDP – ne ja, ne Jelušić, ne Štren, nego SDP – za dobrobit građana za ono što dogovorimo u Gradskoj skupštini pokušati pružiti ruku suradnje. Ako ona ne bude bila moguća, neću prejudicirati, SDP neće biti kriv", kazao je Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izjavu da SDP neće iznevjeriti nikog, kao što nije u zadnjih deset godina, pojasnio je ustvrdivši kako je Grad Zagreb poticao malo i srednje poduzetništvo i napravio puno drugih dobrih stvari. Na inzistiranje novinara da kaže što je to dobro bilo u činjenici da je Milan Bandić sve te godine bio neupitni vladar "života i smrti" u SDP-u, odgovara da su to ocjene dotičnog novinara, na koje on ima pravo, kao i javnost, te da će SDP sada okrenuti novu stranicu.

Na pitanje čemu isprika SDP-ovaca u Gradskoj skupštini ako je SDP bio tako dobar prema Zagrebu u zadnjih deset godina, Bernardić odgovara kako je "SDP napravio puno dobrih stvari za Grad, no bilo je i grešaka. Njih treba uočiti i popraviti. Što se tiče isprike Skupštine, njene odluke kao stavove u potpunosti podržavam".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jelušića su upitali je li je glas za Bernardića glas za neozbiljnost, kao što je kazao prije nekoliko dana na tiskovnoj konferenciji.

"Rekao sam da su ozbiljna imena. Nisam rekao ništa protiv svog protukandidata ni u prvom ni u drugom krugu", kazao je dogradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"SDP je već danas promijenjen i drugačiji nego je bio", kazao je poraženi dogradonačelnik Jelušić i dodao kako ne žali nimalo što se kandidirao i što je radio na SDP-u zadnjih šest mjeseci.

"Naš zadatak je osvajanje na državnoj, a kad bude vrijeme i na gradskoj razini", kazao je Jelušić, zaključujući: "Osjećam se normalno, kao Churchill koji je objedinio naciju, dobio rat, a onda izgubio izbore."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izlaznost u drugom krugu bila je nešto slabija od izlaznosti prošle nedjelje, kada su u drugi krug s osam posto glasova razlike ušli Davor Bernardić i Ivo Jelušić.

U prvom krugu izlaznost je bila 74 posto, a u drugom 70,06 posto, što znači da je glasalo 3757 od 5326 članova stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kandidat Davor Bernardić dobio je 2360 glasova, a Jelušić 1370 glasova, što u postotku znači da je Jelušić osvojio 36,7, a Bernardić zvani "Bero" 63,3 posto", objavila je predsjednica Gradske izborne komisije Iva Prpić, nakon čega je počelo skandiranje: "Bero! Bero!"

"Je, pobijedio je Bero. Što je tu čudno?", kazao je novinarima glavni tajnik stranke Igor Dragovan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201005280364006 arti-201005270405006 arti-201005260448006 arti-201005280110006

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike