umro muškarac / Je li sumnja na koronu usporila reakciju Hitne? Mještani Rogotina: 'Plaćena je previsoka cijena'

Je li itko od nadležnih kriv zbog lošeg prenošenja informacija, tek će se utvrditi

13.4.2020.
19:00
VOYO logo

Je li se tragedija mogla izbjeći? Mještani Rogotina vjeruju da jest. Malo poslije ponoći Nikica je zvao policiju jer mu je susjed bio loše.

''Pitali su me da li je on kašljao, ja sam rekao da lovi zrak i kašlje, a oni mi kažu da ne mogu isključiti sumnju na Covid-19 pa su mi dali broj covid ambulante u Pločama, onda su mi oni dali broj od dežurnog doktora Piskača i dok sam ja pogledao tamo, gospodin Vjeko je već preminuo", govori njegov susjed Nikica Žderić.

Petanest minuta od prvog poziva do trenutka kad je ustanovljena smrt. Što se ustvari dogodilo? Je li policija prenijela dežurnom liječniku da se ne radi o hitnom slučaju, je li sumnja na koronu usporila reakciju? Šef županijske Hitne objašnjava – nismo znali da je hitni slučaj.

''Nije se radilo o hitnom pozivu prema onom što je našem liječniku bilo dostupno, bez obzira što poziv nije išao preko 112. Da je bilo rečeno da je čovjek u hitnom stanju, mi bi izašli. Nije se odbilo izaći na intervenciju i nije bilo pravdanja da se nema opreme ili nešto slično", kaže Luka Lulić, ravnatelj zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer zaštitne opreme ima i više nego dovoljno poručuju nadležni. Je li itko od nadležnih kriv zbog lošeg prenošenja informacija, tek će se utvrditi.

''Sve uključene službe podnijet će svoj izvještaj da se vidi je li bilo šuma u komunikaciji, je li informacija prenošena kako treba, ali ponavljam od 00:26 do 00:41 nažalost osoba je već priminula", kaže Ivan Pavličević načelnik Policijske uprave dubrovačko neretvanske.

Mještani sumnjaju u službenu verziju.

''Korona očito ne poznaje zlatni sat jer je plaćena previsoka cijena'', kaže Krešimir Šunić.

Nakon očevida doznalo se i da je uzrok smrti bila nasilna smrt, odnosno udarac koji je 77 godišnjak zadobio prilikom prilikom pada – na koronu se uopće ne sumnja. Susjedi ne znaju da je imao većih zdravstvenih problema.

''Ja kao susjeda znam da je imao šećer, ali redovno je išao u šetnju, svaki dan'', govori Boženka Glamuzina.

Ovo nije prvi slučaj u doba korone u kojem se propitivala reakcija Hitne. Krajem ožujka u pismu javnosti se žena kojoj je otac preminuo u mjestu Jezera na otoku Murteru požalila na brojne nelogičnosti prilikom pružanja pomoći. Lokalne ambulante objašnjavale su joj da ne mogu pomoći jer nisu nadležene, tek nakon dva sata hitna iz Vodica vozila ga je u Šibenik. Nije mu utvrđen koronavirus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo