JE LI SPLIT NOVO ŽARIŠTE? Beroš: / 'Putovanja sama po sebi nisu problem, problem je ponašanje'

Image
Foto: RTL/Screenshot

Ministar zdravstva Vili Beroš tvrdi da Split nije novo žarište te da je tamo riječ o 'importiranim slučajevima'

19.6.2020.
19:42
RTL/Screenshot
VOYO logo

Drugi dan zaredom u Hrvatskoj je dvoznamenkasti broj novozaraženih koronavirusom. Jučer 11, danas službeno 12, a možda i više. Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je za RTL da su na početku krize rekli da će komunicirati brojeve novooboljelih u intervalu od 24 sata jer je svaki drugi pokušaj rezultirao nesporazumima, krivim zbrajanjem. "Relevantno je da je danas u 14 bilo 11 novooboljelih, a za nove podatke vidjet ćemo sutra u 14 sati", rekao je Beroš.

Upitan je li Split novo žarište, Beroš kaže da nije. "U ovom trenutku, prema epidemiološkim podacima, od jutros sam bio u nekoliko navrata na vezi s docentom Capakom. Ne možemo smatrati da je Split novo žarište. Doduše, u Splitu ima nekoliko slučajeva koji su importirani. Riječ je ljudima koji su bili u inozemstvu, oni su se vratili i tom prilikom i zarazili svoje bližnje, radi se o osobnim kontaktima, a ima i jedna osoba koja je došla u Split zbog poslovnih obveza. Nema na neki način lokalne transmisije i ne možemo govoriti o žarištu u užem smislu", odgovorio je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
[FOTO] OVAKO SE CAPAK PRIDRŽAVA MJERA: /

Prekršio nekoliko epidemioloških preporuka za vrijeme i nakon kontakta sa zaraženom osobom

Image
[FOTO] OVAKO SE CAPAK PRIDRŽAVA MJERA: /

Prekršio nekoliko epidemioloških preporuka za vrijeme i nakon kontakta sa zaraženom osobom

Putovanja sama po sebi nisu problem

Dodao je kako primjer Splita pokazuje koliko je važno poštivati mjere koje je preporučio Stožer, fizičku distancu, izbjegavati fizički kontakt, koliko je važno održavati higijenu, jer su to postupci koji sprečavaju širenje epidemije. "Putovanja sama po sebi nisu problem, problem je ponašanje. Bilo u drugim državama gdje je epidemiološka slika još i lošija, a isto tako i ponašanje po povratku u Hrvatsku", tvrdi Beroš.

Kazao je i da splitski Stožer radi dobar posao. "Mislim da su dokazali da rade dobar posao, a recentni primjer je kako su riješili situaciju na Braču. Rekli smo koji su putevi zaraze, ljudi se vraćaju iz inozemstva u Split i tu ne ovisi daljnje postupanje o Stožeru, ovisi o samim građanima, zato moramo još jednom ponoviti da su ove mjere primjerene, još uvijek potrebne jer se virus nalazi oko nas", rekao je Beroš za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan nije li neodgovorno s jedne strane moliti građane da ne putuju, a s druge se pozivati turiste da dođu, Beroš je kazao: "Rekao sam da samo putovanje nije problem, problem je ponašanje. Vjerujem da će oni koji dolaze kao turisti u Hrvatsku biti svjesni činjenice da dolaze zdravi, takvi nastojati doć. Važno je i da kad oni vide kako se naši građani ponašaju, da se i sami ponašaju sukladno preporukama. Na taj način mogućnost transmisije virusa svodimo na najmanju moguću mjeru."

Je li Capak bio preopušten?

Poziva se građane da poštuju mjere, a sam Krunoslava Capak na manifestaciji zbog koje je završio u samoizolaciji nije poštivao socijalnu distancu. "Ne bih rekao da je bio opušten, svakom se može dogoditi da bude u kontaktu s nekim tko je Covid pozitivan. Ali ono što je važno je prevencija, da stalno ponavljamo i ugradimo svjesnost o potrebi održavanja fizičkog kontakta. Mogu isto tako reći da su okolnosti u toj situaciji bile drugačije da možda ne bi došlo do ili zaraze ili prijenosa virusa, međutim, situacija je takva kakva je, opreza nikad dosta, moramo se ponašati odgovorno", rekao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče izbora, kaže Beroš, gledaju epidemiološku situaciju iz sata u sat te će se na temelju nje odlučivati o svemu. "Ukoliko situacija bude takva da to dozvoljava, idu. Ukoliko se u znatnoj mjeri pogorša, onda će DIP u konzultaciji s HZJZ-om odlučiti koji su idući potezi", rekao je.

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo