bez plana b / Je li hrvatska ekonomija preovisna isključivo o turizmu?

U jeku najavljene rekordne zarade od turizma ove godine, opet se postavlja pitanje je li hrvatska ekonomija preovisna isključivo o toj jednoj grani. I Vlada i oporba i ekonomski stručnjaci složni su da se ne može živjeti samo od turizma. Ali dok se u Banskim dvorima hvale porastom industrijske proizvodnje u posljednje dvije godine, iz oporbe uzvraćaju da Vlada ne radi dovoljno kako bi se smanjila ta ovisnost

19.8.2015.
18:43
VOYO logo

Od cestarina, šopinga pa do plaćanja prometnih kazni, turisti ostavljaju milijune u Hrvatskoj. Dok ministar turizma procjenjuje da će prihodi od turista ove godine biti rekordni i premašiti 8 milijardi eura, u Vladi ipak smatraju da gospodarstvo ne ovisi previše o zaradi na suncu i moru.

"Teško je govoriti o preovisnosti o turizmu u zemlji koja je predodređena za turizam. Hrvatska je lijepa zemlja i taj potencijal treba iskorisiti, ali želim naglasiti da već dvije godine, zahvaljujući radu ove Vlade, raste industrijski sektor", istaknuo je potpredsjednik Vlade Branko Grčić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, oporba poručuje kako taj rast nije dovoljan.

Drugi smo u Europi, nakon Malte, po izravnom udjelu prihoda od turizma u BDP-u. Manje od nas ovisna je Crna Gora, dok je taj udio je u turističkim velesilama Španjolskoj, odnosno Italiji, 5,1 odnosno, 4,4 posto. Za odgovor zašto je iznimno opasno biti preovisan o jednoj vrlo promjenjivoj grani ekonomije poput turizma, stručnjaci podsjećaju na 1999. i krizu na Kosovu.  

"Hrvatska je tada ušla u mini recesiju jer je te godine dolazak turista gotovo u potpunosti izostao, a to je zbog Kosovova. Imamo i država koje su u našem bližem okružju koje su potencijalno čak i nestabilnije", upozorila je Maruška Vizek s Ekonomskog instituta u Zagrebu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nestabilnosti nema, pa u Vladi neće o crnim scenarijima.

Dok se zbraja novac od sezone, nikome ne pada napamet raditi strategiju 'za svaki slučaj' kojom bi predvidio kako preživjeti kad turističke zarade nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo