JE LI DOŠLO DO POVREDE OSOBNIH PODATAKA ZBOG 'CIJEPISE'? / Pokrenut nadzor nad Ministarstvom - evo kako doznati jeste li u obradi

Image

Ako građani smatraju da su njihovi osobni podaci izbrisani ili žele ostvariti svoja prava iz članka 15. Opće uredbe o zaštiti podataka, mogu se obratiti voditelju obrade - Ministarstvu zdravstva

27.4.2021.
14:53
VOYO logo

Zbog informacije objavljene u medijima, da su s internetske platforme "Cijepise" izbrisani osobni podaci 4.000 građana prijavljenih za cijepljenje, Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) pokrenula je nadzor nad Ministarstvom zdravstva.

Podsjetimo, "Cijepise" je na početku je jedno vrijeme bio privremeno nedostupan. Nakon što je platforma proradila kontrola nad 3.000 do 4.000 građana koji su se prijavili za cijepljenje je izgubljena. Spomenute informacije obuhvaćale su i podatke o zdravlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DEBAKL 'CIJEPISE' I U SPLITU: /

Šef Doma zdravlja prijavio 250 ljudi, a Cuspis ih šalje 190 manje; Liječnici obaviješteni u zadnji tren

Image
DEBAKL 'CIJEPISE' I U SPLITU: /

Šef Doma zdravlja prijavio 250 ljudi, a Cuspis ih šalje 190 manje; Liječnici obaviješteni u zadnji tren

AZOP će utvrditi je li došlo do povrede GDPR-a

Ono što će AZOP utvrditi jest je li došlo do povrede GDPR-a odnosno osobnih podataka. Ako građani smatraju da su njihovi osobni podaci izbrisani ili žele ostvariti svoja prava iz članka 15. Opće uredbe o zaštiti podataka, mogu se obratiti voditelju obrade, podsjećaju u AZOP-u. Konkretno za ovaj slučaj, mogu se obratiti Ministarstvu zdravstva koje obrađuje osobne podatke građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putem prava na pristup podacima, građani mogu zatražiti od Ministarstva zdravstva informaciju/potvrdu obrađuju li se njihovi osobni podaci koje su unijeli prilikom prijave na platformu cijepise.zdravlje.hr. Sukladno članku 15. Opće uredbe o zaštiti podataka voditelj obrade, u konkretnom slučaju Ministarstvo zdravstva, treba odgovoriti na zahtjev na pristup osobnim podacima u roku od mjesec dana.

Prava građana kada su pitanju njihovi podaci s 'Cijepise'?

Na službenim stranicama AZOP-a, moguće je preuzeti obrazac Zahtjeva za ostvarivanje prava ispitanika koji građani mogu koristiti prilikom obraćanja Ministarstvu zdravstva, ali i u svakoj situaciji kada žele ostvariti svoja prava zajamčena Općom uredbom o zaštiti podataka. Prilikom ispunjavanja obrasca potrebno je označiti željeno pravo – pravo na pristup osobnim podacima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dodatno napominjemo kako građani, osim prava o potvrdi/informaciji obrađuju li se njihovi osobni podaci, imaju pravo i na informacije o svrhama obrade, kategorijama osobnih podataka koji se obrađuju ukoliko postoje, podatke o primateljima ili kategorijama primatelja kojima se ispitanikovi osobni podaci prosljeđuju, vremenskom trajanju obrade odnosno barem kriterijima iz kojih se može ustanoviti koliko će obrada ispitanikovih osobnih podataka vremenski trajati, pravima ispitanika u pogledu obrade (primjerice pravu na ispravak ili pravu na brisanje osobnih podataka te pravu na pritužbu nadležnom nadzornom tijelu), podacima o izvorima osobnih podataka o ispitaniku ukoliko voditelj obrade nije prikupio osobne podatke izravno od ispitanika, podacima o načinu djelovanja sustava za automatsku obradu podataka ukoliko voditelj obrade koristi takve sustave za automatizirano donošenje odluka", objasnili su u AZOP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'DANAS PLATFORMA NIJE FUNKCIONIRALA': 'Cijepi se' i dalje u problemima, Capakova zamjenica tvrdi: 'Sustav je kompleksan'

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo