RTL DOSJE / Javnost je sve nervoznija, poduzetnici traže pravo na rad, mladi pravo na druženje. Dokad ćemo se nositi s koronakrizom?

Javnost je sve nervoznija. Poduzetnici traže pravo na rad, mladi pravo na druženje

8.2.2021.
6:57
VOYO logo

Spustili smo brojke oboljelih, hospitaliziranih i umrlih u danu, zaraza se sporije širi, no još nije vrijeme za opuštanje - poručuje nam Stožer svakim novim obraćanjem javnosti. No ta je javnost sve nervoznija. Poduzetnici traže pravo na rad, mladi pravo na druženje. 

Otvorili smo bazene i sportove na otvorenom i dobili gužve na Sljemenu i Krapinskim toplicama. No, nema panike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poduzetnici traže svoje, ali još ne može

''U bazenu je klor koji ubija svaki virus, a prostorija je vlažna, jer isparava i to je onda puno manji rizik'', rekao je Načelnik Stožera civilne zaštite RH Davor Božinović.

Image
Traže odgodu /

Umirovljenici protiv cjepiva AstraZenece: 'Ne želimo da se na nama eksperimentira'

Image
Traže odgodu /

Umirovljenici protiv cjepiva AstraZenece: 'Ne želimo da se na nama eksperimentira'

Kave nismo dirali, osim ako su za van.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nikakav problem nije što smo mi zatvoreni, ali to se treba adekvatno platiti i obeštetiti kako treba'', rekao je ugostitelj Marin Medak.

Poduzetnici traže svoje, ali još - ne može.

''Sada kad je situacija bolja, mahom ti isti akteri žele apsolutno otvaranje svega. E, pa ne može to tako, to tako ne ide'', kazao je premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki su prosvjedovali na svoj način, daleko od očiju javnosti - barem su tako mislili.

Mjere su kršili i suci i političari i obični građani, no za to je sve postojao valjan razlog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sveti Vlaho je dakle tradicija, koja uz jedan dobar okvir kakav je i postavljen ne bi imalo smisla je po prvi puta u povijesti i prekinuti'', rekao je Božinović o održavanju Feste sv. Vlahe.

I predsjednik razumije motive za prosvjed

''Između svakog pojedinca je postojala distanca, nosile su se maske, nije bilo fizičkog kontakta i Gradska groblja su tako omogućila pridržavanje epidemioloških mjera'', komentirao je ministar Vili Beroš o sprovodu Miroslava Tuđmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad se iz protesta otvorila jedna teretana, vlasnik je u lisicama prepraćen u policiju. Mora platiti 30 tisuća kuna, a i noć je proveo iza rešetaka. Za razliku od vlasnika ovog restorana, koji je nakon ispitivanja - pušten na slobodu, jer hrana bi se pokvarila, a šteta je.

Tako se ni u lockdownu nije dopustilo da u jednom privatnom zagrebačkom klubu propadne hrana, no svaka sličnost s Kerumovim Pršutom je slučajna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Tamo je zalazio koliko ja znam samo jedan sudac. I neki članovi Vlade'', rekao je predsjednik Milanović.

Opustili su se i mladi pa su ubrzo i rastjerani jer još nije vrijeme za opuštanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Tu nema riječi o organiziranoj zabavi. To su zabave koje su se događale tijekom cijele korone i uvijek su studenti bili i bit će, ja vjerujem, i večeras u velikom broju'', rekao je student Neno Barović.

I bili su. No popuštanja nema. ''Mjesta za popuštanje nema. Moramo oprezni biti i dalje. Ponavljam, među najliberalnijim smo zemljama u Europskoj uniji'', kazao je Beroš.

I doista jesmo. Dok susjedi i uz policijski sat imaju lošije rezultate, broj oboljelih u Hrvatskoj pada. I bio bi to odličan razlog za otvaranje gospodarstva - da se nije pojavio novi brzošireći soj, koji je već ušao u 70 zemalja - kažu ne i u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postavljeni cilj - uspješna turistička sezona

''Treba uzeti u obzir i činjenicu, a to ne naglašavamo zato da bi neke plašili tom informacijom, ali da su novi sojevi virusa, i britanski i južnoafrički, u zemljama koje se nalaze u našem susjedstvu, isto tako treba uzeti u obzir i trenutni, vjerujem zastoj u cijepljenju'', govorio je u siječnju ministar Beroš.

U međuvremenu se možda pojavio još jedan novi soj, tzv. slovenski, ali zato od sutra cijepimo i AstraZenecom. Dobili smo 16 800 tog Oxfordskog cjepiva koje se poput Moderninog i Pfizerovog daje u dvije doze, samo je ovdje poželjan dulji razmak između doza.

''Zbog toga ćemo mi u Hrvatskoj dati preporuku da se naši cijepljenici cijepe 8 d 12 tjedana nakon prve doze'', kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muka s oxfordskim cjepivom kojim bi se trebao procijepiti najveći broj Hrvata je ta što se ono u pojedinim zemljama neće davati starijima od 65 godina. Ne i u Hrvatskoj.

''Poznato vam je da se cjepivo Pfizer i Moderna deklariraju kao 90 % učinkovita, a AstraZeneca se deklarira kao nešto više od 60 % učinkovitosti, ali 100 % za hospitalizaciju i teže slučajeve ti podaci nisu izravno usporedivi iz razloga što su i ispitivanja provedena na različitim ispitanicima i u različitim uvjetima'', rekao je Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I zato će za postavljeni cilj - uspješnu turističku sezonu -pripomoći i Oxfordsko cjepivo.

Svatko traži svoj način

''Mi danas više manje znamo otprilike što nam treba za sigurnu turističku sezonu. A to ukazuje na važnost spuštanja, i daljnjeg spuštanja ovih brojeva'', izjavio je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sad je u Hrvatskoj cijepljeno 60 000 ljudi, što je jedan i pol posto stanovništva. Nastavimo li cijepiti ovim tempom imunitet bi - samo cijepljenjem - mogli steći tek za sezonu 2023.

Dugo je to vremena za život kakav nalažu mjere. Hoćemo li do tada biti rastjerivani i privođeni za ovakve postupke, - mogla bi ubuduće određivati svaka regija u Hrvatskoj. No to najprije treba omogućiti zakon koji je u pripremi. Pomalo, do sezone je još 4 mjeseca. A dotad - pogotovo dok je južina - svatko traži svoj način da se nosi s koronakrizom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo