Jandroković vjeruje Pahoru da više neće biti blokada

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković rekao je kako ne očekuje nove slovenske blokade na putu u EU jer je tako najavio slovenski premijer Borut Pahor.

10.6.2010.
22:47
VOYO logo

Nakon izjava za novinare poslije sastanka s luksemburškim premijerom Jeanom Asselbornom, ministru Gordanu Jandrokoviću postavljeno je pitanje da prokomentira najave iz slovenskog ministarstva vanjskih poslova da će Slovenija uvjetovati otvaranje pregovaračkog poglavlja o tržišnom natjecanju i zatvaranje poglavlja o slobodi kretanja roba i kapitala do rješenja problema dozvole za rad Novoj Ljubljanskoj banci u Hrvatskoj.

''Odgovorit ću vam vrlo kratko: Nedavno je predsjednik slovenske vlade Borut Pahor kazao da neće biti novih slovenskih blokada prema RH. Ja očekujem da će tako i biti'', rekao je Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luksemburški ministar vanjskih poslova na isto je pitanje odgovorio kako vjeruje da bi kratki sastanak, bude li potreban, između hrvatskih i slovenskih predsjednika država, vlada ili ministara vanjskih poslova, ''koji se dobro poznaju'', mogao riješiti tu situaciju koja bi u suprotnom mogla izazvati nove probleme.

"Ja sam uvjeren da je nakon odgovora 'da' na (slovenskom) referendumu stvar politički riješena", ustvrdio je Asselborn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luksemburški ministar podsjetio je kako u EU-u postoje pravila kojima se zemlje članice mogu koristiti, a zemlje nečlanice ''katkad ih moraju trpjeti''.

Asselborn je ustvrdio kako pravila treba poštovati, ali je potrebno i argumentirano razgovarati sa zemljom koja postavlja blokadu kako bi je što je uklonila što je brže moguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zemljama regije savjetovao je da ''smire strasti'', ističući kako mu najviše smeta što se iz regije šalje slika da su nesporazumi između zemalja, čak i kad su neznatni, važniji od zajedničkih postignuća.

Na novinarsko pitanje o tome je li liberalizacija viznog režima sa Srbijom pridonijela rastu kriminala i činjenici da određeni broj srpskih kriminalaca traži utočište u Hrvatskoj, ministar Jandroković podsjetio je kako je vizni režim za Srbiju suspendiran još 2003. godine, a da je odluka da vize za državljane te zemlje više nisu potrebne donesena 2009. te da su i zemlje članice EU-a istu odluku donijele ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ne mislim da je vizni režim jedini razlog za takve događaje i vjerujem da je suradnja policija, pravosuđa i svih institucija koje se time bave ključna u nastojanju da se ubuduće spriječe takve stvari'', rekao je hrvatski ministar.

Prethodni članak:

arti-201006090204006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo