Podijeljena mišljenja / Jandroković podupro biskupe koji se protive zabrani mise na Bleiburgu: Ostaje li Sabor pokrovitelj?

Stajalište nekih u vladajućoj koaliciji je da bi Sabor trebao preispitati izdvajanje pola milijuna kuna svake godine za komemoraciju u Bleiburgu

9.3.2019.
18:28
VOYO logo

Zabrana mise na bleiburškoj komemoraciji i za njezina pokrovitelja je pogrešna.

"Jedna rečenica. Samo ću vam reći da podržavam izjavu Hrvatske biskupske konferencije. To je sve što imam za reći", kazao je predsjednik Sabora, Gordan Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HBK je, da podsjetimo, u cijelosti odbacila razloge zbog kojih je Katolička crkva u Koruškoj zabranila misu na Bleiburgu, ne osvrćući se izravno na tvrdnje da se misa politički instrumentalizira i da je dio rituala koji služi selektivnom tumačenju povijesti. Šokiran je i predsjednik Nadzornog odbora Počasnog bleiburškog voda.

"Ovo je loša poruka koja ide na ruku ekstremistima. To nije razborita poruka jer će se nešto što je zabranjeno pokušati napraviti i ilegalno", rekao je Vladimir Šeks, predsjednik Nadzornog odbora Počasnog bleiburškog voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bernardić: Manifestacija u Bleiburgu prerasla je okvire mise

Iz Počasnog bleiburškog voda najavljuju da će se o svemu oglasiti idućeg tjedna, nakon što se konzultiraju s HBK, uz napomenu da nema ni govora o tome da se komemoracija igdje premjesti. Za šefa oporbe, manifestacija u Bleiburgu prerasla je okvire mise i pretvorila se u skup podrške fašističkom režimu NDH.

"To jednostavno ne smije biti slučaj i mislim da je tu Katolička crkva u Austriji, ali i austrijska konzervativna vlada tome stala na kraj i odlučila zabraniti i fašističke simbole i taj skup. Došlo je vrijeme da to napravi i Hrvatska", kazao je predsjednik SDP-a, Davor Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluku o zabrani mise na Bleiburgu podržava i jedan od HDZ-ovih partnera u vladajućoj koaliciji.

"Katolička crkva u Austriji je rekla da je detaljno analizirala sva događanja koja su se dogodila prošle godine i ranijih godina. Mislim da su jako dobro obrazložili svoju odluku i mislim da oni dobro znaju što se događa u njihovom dvorištu", kazao je predsjednik saborskog Kluba zastupnika Samostalne srpske demokratske stranke, Boris Milošević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, zato su u Mostu oko ove teme na istoj liniji sa HDZ-om

"Slažem se s time da organizator i austrijska država učine sve da neprimjerene ikonografije nema, ali Katolička crkva mora organizirati misu za stradale, za obitelji koji žele to komemorirati, tako da mislim da je ovo samo jedna dodatna politizacija te komemoracije", rekao je politički tajnik MOST-a, Nikola Grmoja.

Neki pak, poput europarlamentarke Ruže Tomašić, u svemu vide krivnju, kako kaže, beskrupuloznih lijevih lobija koji su utjecali na austrijske biskupe, zbog čega ju je preko Twittera napao šef HSS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još jedna ustaška emigrantica, ova iz Kanade a porijeklom iz Bosne. Mi smo zemlja koja se oslobodila fašizma vlastitim snagama za razliku od Austrije, koja nam sada docira i uči nas antifašizmu zahvaljujući ovakvim domaćim izdajnicima. Sikter iz naše Hrvatske!!", napisao je na Twitteru Krešo Beljak.

"Jedno se ne mijenja zadnjih 70 g. - siledžije tjeraju iz Hrvatske sve koji im smetaju da lakše zapojasaju ono što im ne pripada. "Antifašisti" su HSS zabranili, a emigracija ga je sačuvala. Moje rođenje u Bosni problematizira lik rođen u Sloveniji. Ako je i od Beljaka, previše je", poručila pak je preko Twittera Ruža Tomašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo